BIM helpt bij energiereductie door Schneider Electric in Grenoble

BIM helpt bij energiereductie door Schneider Electric in Grenoble

Dankzij het gebruik van BIM heeft technologieconcern Schneider Electric de het energieverbruik van haar kantoren in Grenoble verlaagd naar 37 kWh/m2, een  kwart van het kantoorgemiddelde in Europa. 

In Grenoble bouwt Schneider Electric twee nieuwe kantoren die werk gaan bieden aan ongeveer 5.000 mensen. Daarmee moet Schneider voldoen aan de doelstellingen van Franse regering: 20 tot 40 procent energiereductie bij de bouw van nieuwe gebouwen.

Duizenden sensoren

Om dat te behalen maakt Schneider gebruik van het bouw informatie model (BIM) gemaakt met Autodesk Revit en gebouw-automatisering software. In het eerste gebouw zijn enkele duizenden sensoren geïnstalleerd om op deze manier een nauwkeurig facility management te bereiken. "Een andere belangrijke verandering is de overstap van big data naar smart data. Te veel gegevens kunnen leiden tot een overload aan informatie ", zegt Olivier Cottet, directeur marketing en kanalen van energie analytics bij Schneider. "We werken er daarom ook aan om deze gegevens boven water te halen, zodat we er het maximale uit kunnen halen."

Flexibel energiegebruik

Deze fijnmazige IoT-architectuur biedt Schneider meer flexibiliteit in de controle over temperatuur, verlichting, luchtkwaliteit en het stroomverbruik van de gebouwen. "Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat het energieverbruik kan worden verschoven naar tijden waarin energie het goedkoopst is, waardoor we onze rekening kunnen verlagen", zegt Bertrand Lack, directeur Strategie en Innovatie van de bouwafdeling bij Schneider Electric.

Om voldoende duurzame energie op te wekken liggen er op het dak meer dan 8000 zonnepanelen, die meer energie gaan produceren dan Schneider in een jaar verbruikt.

Kwart van EU-gemiddelde

Nu de bouw van een van de twee gebouwen is afgerond kijken Schneider en haar partners goed naar de algoritmes en functies die nodig zijn om het doel te bereiken van een gemiddeld 45 kWh / m². Dit heeft bij de bouw van het tweede gebouw, er toe geleid dat het jaarlijkse verbruik verder te verlaagd kan worden tot 37 kWh/m2. Ter vergelijking: het gemiddelde energieverbruik van Europese kantoren ligt op 142 kWh/m2.

Bron: Autodesk

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven