Beste nieuwe werkomgeving van Engeland: Bloomberg

Beste nieuwe werkomgeving van Engeland: Bloomberg

Het Europese hoofdkantoor van Bloomberg is uitgeroepen tot de beste, nieuwe werkomgeving in het Verenigd Koninkrijk. 

Het gebouw heeft hiervoor de RIBA Stirling Prize gewonnen, die de Royal Institute of Britisch Architects jaarlijks toekent aan het beste nieuwe gebouw in het Verenigd Koninkrijk. De juryleden waren unaniem in hun beslissing om Bloomberg de prestigieuze prijs toe te kennen, die ze beschrijft als een "once-in-a-generation project". RIBA President, Ben Derbyshire voegde eraan toe dat het een "monumentale prestatie" is.

Arcade

Het Bloomberg hoofdkantoor beslaat een heel blok in de City van Londen met een totale oppervlakte van 1,1 miljoen vierkante meter. Het biedt een werkplek voor 4.000 medewerkers. Het kantoor bestaat uit twee gebouwen, verbonden door een brug. De gebouwen staan aan weerszijden van een nieuw gecreëerde, openbare arcade. Deze arcade is gelegen op de plek waar oorspronkelijk een oude Romeinse weg liep, Watling Street geheten.

'Vortex'


Beste nieuwe werkomgeving van Engeland: Bloomberg
Foto: James Newton

Blikvanger in het grootste pand van de twee is de zogeheten 'Vortex': een brede trap en traverse - liefst 210 meter lang - die de verdiepingen op een open manier met elkaar verbindt. Deze 'Vortex' natuurlijk verlicht dankzij een groot glazen dak. De grote raampartijen aan de buitenkant zorgen tevens voor veel daglicht. 

De werkruimten zijn geclusterd in de brede open verdiepingen. Hier wordt gebruikt gemaakt van baanbrekende nieuwe technologieën, waaronder multifunctionele plafonds uitgerust met 2,5 miljoen gepolijste aluminium 'bloembladen' om de akoestiek, temperatuur en licht te regelen.

Bezettingspatronen

Onderzoek en technologische experimenten hebben architectenbureau Foster + Partners ertoe gebracht baanbrekende stroom-, verlichtings-, water- en ventilatiesystemen te ontwikkelen, die zich onder andere aanpassen aan de bezettingspatronen. Deze systemen zullen het toekomstige kantoorontwerp de komende jaren ten goede komen, stelt RIBA. Het zorgt voor een besparing van 73% van het waterverbruik en 35% in energieverbruik en CO2-uitstoot.

Bron: RIBA

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven