Wie levert de 1 miljoen elektrische lease-auto’s?

Wie levert de 1 miljoen elektrische lease-auto’s?

De transitie van fossiele en hybride lease-auto’s naar all-electric en waterstof-auto’s kan door deze top 10 van leasebedrijven worden versneld.

De tien grootse autoleasemaatschappijen van Nederland hebben hun marktpositie verder versterkt. Samen zijn zij nu goed voor 72,6 procent van het wagenpark van de gehele Leasemaatschappij Top-100, zo blijkt uit de nieuwe AUMACON Leasemaatschappij Top-100. Dit onderzoek naar de 100 grootste Leasemaatschappij in Nederland levert een gedetailleerd inzicht in deze belangrijke en almaar groeiende sector.

Driekwart in beheer

Directeur Clem Dickmann van AUMACON: “Leasemaatschappijen zijn een factor van groot belang in de mobiliteitssector. Tezamen nemen zij al ruim 45 procent van alle nieuwe auto’s voor hun rekening en zijn ze veruit de belangrijkste klantgroep voor de onderhoud-, reparatie- en autoschadesector.” Uit het onderzoek blijkt verder de sterke concentratie bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootsten daarvan hebben 72,6 procent van alle leaseauto’s in hun beheer. Dickmann: “Dit is ongekend. Ter vergelijk: de Top-10 van alle autodealers heeft ‘slechts’ 30,6 procent van alle nieuwverkopen in handen.”

De snelste stijger – ALD Automotive – wordt door Dickmann geroemd vanwege de maatschappelijke rol die het vervult. “ALD Automotive valt op door tal van maatschappelijke initiatieven, zoals op het gebied van alternatief vervoer en filebestrijding.” 

Wie levert de 1 miljoen elektrische lease-auto’s?

Motor

De zakelijke leasemarkt is in het geheel al motor voor vergroening, zo bleek uit een eerder dit jaar gepubliceerd rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hoewel zij slechts 12 procent uitmaken van het totale autopark, zorgen ze voor 21 procent van de totale kilometrage omdat ze gedurende de periode dat ze in zakelijk gebruik zijn, in verhouding intensief worden gebruikt. Auto’s van de zaak en particuliere auto’s die oorspronkelijk als auto van de zaak zijn gekocht, genereren bijna 25 procent van de jaarlijkse totale CO2-uitstoot door het Nederlandse personenautoverkeer. Anderzijds is de auto van de zaak interessant omdat deze bijdraagt aan de verjonging van het autopark. Circa 40 procent van de personenauto’s die jaarlijks nieuw worden verkocht, is bestemd voor de zakelijke markt. Daarna stroomt ongeveer de helft van deze auto’s door naar de particuliere tweedehandsmarkt in Nederland, aldus het rapport.

Deze toptien van leasebedrijven heeft dus de mogelijkheid de vergroening van onze wagenpark te faciliteren.

Bron: AUMACON / PBL

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven