Kosten elektrisch rijden steeds verder omlaag

Kosten elektrisch rijden steeds verder omlaag

De kosten om in een elektrische auto te rijden – berekend over de total cost of ownership – komen al heel dicht in de buurt van de TCO van brandstofauto’s. Een elektrische kilometer kost 55,6 ct/km, benzine 52,4 ct/km.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat de ANWB doet naar de opkomst van de elektrische auto. Door de uitkomsten van dit onderzoek te koppelen aan de feiten en cijfers uit de markt komt in beeld hoe elektrisch rijden zich in Nederland ontwikkelt. 

Aantal verdubbeld

De Nederlander lijkt te wachten op een meer gangbare, voordelige elektrische auto. Dat wil overigens niet zeggen dat er in de tussentijd niets gebeurt. Zo is het gemiddelde rijbereik van EV's gestegen. Van de exemplaren met een aanschafprijs tot € 50.000 is de gemiddelde actieradius toegenomen van 221 kilometer in 2017 naar 264 kilometer in 2018. Ook zijn er meer laadpunten bij gekomen en is het aantal elektrische auto’s op de weg zo goed als verdubbeld van 19.041- naar 36.000 exemplaren. 

Total Cost of Ownership

Het aankoopbedrag van elektrische auto’s is nog steeds fors hoger dan die van vergelijkbare benzineauto’s. Op basis van een Total Cost of Ownership berekening is het verschil aanzienlijk minder. Vergeleken met 2017 liggen die prijzen juist dichter bij elkaar. In 2017 was een elektrische auto gemiddeld 10% duurder dan een vergelijkbare benzine auto. In 2018 is dit verschil teruggelopen naar 6%.

Meer laadpalen nodig

De doorbraak van de elektrische auto in de markt is cruciaal voor de transitie naar zero emissie mobiliteit. Uitgangspunt voor de ANWB is dat elektrisch rijden een betaalbaar alternatief moet zijn voor iedereen. “Daarvoor is het nodig dat zowel particuliere als zakelijke rijders gebruik kunnen maken van tijdelijke stimuleringsmaatregelen. Verder moet er moet een dekkend (snel) laadnetwerk zijn in Nederland en Europa. Concreet betekent dat: meer laadpalen in gemeenten en op het werk en voldoende snellaadpunten onderweg. En er moet sprake zijn van maximale prijstransparantie 'aan de paal'. Automobilisten die elektrische rijden, moeten altijd weten wat de 'getankte' stroom kost.”

Bekijk hieronder de Elektrisch Rijden Monitor.

Kosten elektrisch rijden steeds verder omlaag

Bron: ANWB

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven