4 april 2019: Nederland moet van wisselstroom naar gelijkstroom

 4 april 2019: Nederland moet van wisselstroom naar gelijkstroom

De maatschappij verelektroniseert explosief. Dus is het tijd om van wisselstroom (AC) over te stappen naar gelijkstroom (DC). De Stichting Gelijkspanning Nederland publiceert hierover een boek en organiseert een congres.

Op de site noemt de Stichting onder meer de volgende doelen:

  • Het bevorderen van een elektriciteitsnet op basis van gelijkspanning binnen het Nederlandse elektriciteitsnet.
  • Het harmoniseren van initiatieven casu quo projecten op het gebied van gelijkspanning om zo te komen tot een uniform landelijk beleid.
  • Het bevorderen van een landelijk georganiseerd distributiesysteem van elektriciteit op basis van gelijkspanning.
  • Het bewaken van het imago van ‘gelijkspanning’.

Gelijkspanning is volgens de Stichting onvermijdelijk omdat onze maatschappij explosief verelektroniseert. Bovendien worden componenten steeds meer solid state: halfgeleider-onderdelen worden gebruikt in plaats van elektronenbuizen en bewegende onderdelen.

Kantoren die overschakelen van het gebruikelijke 230V-wisselspanningsnet naar een gelijkspanningsnet besparen consequent energie, omdat omzetverliezen van omzetters hiermee verdwijnen. Voordat de wisselstroom uit het openbare elektriciteitsnet door de computer of TL-verlichting wordt opgenomen, is die alleen al in het kantoorpand namelijk een paar keer omgezet van wisselstroom naar gelijkstroom. Dit leidt tot onnodige verliezen.

In het boek ‘Groot gelijk – De toekomst van gelijkspanning in Nederland’ schetst wetenschapsjournalist Jos Wassink een actueel en genuanceerd beeld van de ontwikkelingen, kansen en het groeiende draagvlak. Verder brengt hij ook de uiteenlopende meningen vanuit onder meer de politiek, wetenschap en het bedrijfsleven in kaart. Zo bevat de uitgave interviews met kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) en met Marjan Minnesma (Urgenda).

De publicatie, die mogelijk is gemaakt dankzij het ministerie van Economische zaken ,de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), Direct Current BV, en Joulz, is gratis beschikbaar als pdf. Voor de gratis pdf kunt u zich hier registreren en u ontvangt per email de downloadlink

De Stichting Gelijkspanning Nederland organiseert ook jaarlijks een congres. Het derde gelijkspanningscongres Groot Gelijk vindt plaats op 4 april 2019 in Eindhoven. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

donderdag 4 april 2019permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven