Interactieve hologrammen laten teams op afstand samenwerken

Virtual Reality en Augmented Reality lijken als technieken niet definitief door te breken richting het brede publiek. Holoportatie, waarbij teams op afstand samenwerken via interactieve hologrammen, moet uitkomst bieden.

Holoportatie is een slimme hybride tussen VR en AR. De ‘geboorte’ ervan was in 2016 toen Microsoft de HoloLens lanceerde, een mixed reality headset, waarbij VR-beelden als laag over de echte wereld worden gelegd. Het verschil met andere VR-technieken is dat er interactie mogelijk is met deze hologrammen. Zo kunnen virtuele projecties van jou en je collega’s in de echte wereld dezelfde ruimte delen, samen met andere AR-tools.

Bijzonder aan de HoloLens was dat het vanaf het begin niet als consumentenartikel was bedoeld, maar dat het specifiek was ontworpen voor de werkomgeving. Volgens Microsoft heeft mixed reality sindsdien de manier van werken op verschillende terreinen veranderd: op scholen, in operatiekamers en in fabrieksgebouwen. “De HoloLens heeft de manier veranderd waarop we werken, leren en communiceren.”

HoloLens 2

De tweede generatie, de HoloLens 2, werd in februari gelanceerd op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. De HoloLens 2 is ontworpen voor mensen die werken met hun handen maar die het lastig vinden om een pc of device in hun dagelijks werk te gebruiken.

In Barcelona liet Sven Gerjets, CTO of speelgoedmaker Mattel zien hoe creatieve teams van medewerkers op afstand ideeën en informatie konden uitwisselen in een gedeelde virtuele omgeving.

Waarin is de HoloLens 2 onderscheidend?

De HoloLens 2 headset is niet alleen veel comfortabeler dan zijn voorganger, maar de interface is ook veel intuïtiever en de blikveld is meer dan verdubbeld.

De HoloLens 2 maakt het ook veel eenvoudiger om echte objecten te onderscheiden en om hologrammen te manipuleren. Dit kan door de ingebouwde artificial intelligence en de geavanceerde hand- en oog functionaliteiten. also makes it far easier to detect real objects and manipulate holograms thanks to the built-in AI and the advanced hand and eye tracking functionality. An 8MP front-facing camera and inbuilt speakers further improve its video conferencing capabilities.

Alex Kipman, hoofd van het het HoloLens team van Microsoft, zei het in Barcelona als volgt:  “The Hololens 2 adapts to you, it adapts to your hands and goes beyond gestures to give you the satisfaction of direct manipulation.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven