Mother Nature Cleans wint The Green Quest Award

Mother Nature Cleans wint The Green Quest Award

Mother Nature Cleans won met Lotus Pro The Green Quest Award. Het product zet leidingwater om tot gestabiliseerd ozonwater dat als schoonmaakproduct dient, waardoor geen reguliere schoonmaakproducten meer nodig zijn.

De uitreiking begon met een keynote van architect Thomas Rau. Hij ging in op het pad van verduurzaming dat veel van de aanwezige deelnemers kiezen: “Duurzaamheid gaat over het optimaliseren van het systeem. Maar moeten we het systeem optimaliseren? Of hebben we een ander systeem nodig? Want wat we optimaliseren is misschien niet eens de moeite waard om geoptimaliseerd te worden? Ik denk dat we een Mexit nodig hebben. Daarom pleit ik voor een mentale exit uit het systeem.”

Green Team-juryvoorzitter Jacqueline Cramer legde daarna uit waarom Mother Nature Cleans de Award heeft gewonnen: “Dit bedrijf maakt met de Lotus Pro een product dat heel breed toepasbaar is, zowel in de professionele markt als in de consumentenmarkt. Het is ook heel praktisch. En het draagt prima bij aan milieuverbetering – vooral het feit dat het geen chemicaliën gebruikt, ook geen verpakkingen, en er is geen transportprobleem. Het product is ook nog heel veilig voor de gebruiker en het bedrijf instrueert hen goed hoe ze het moeten gebruiken. Op het gebied van kostenbesparing is het ook nog een goede deal: een besparing ongeveer 21% van de kosten.”

Er waren twee eervolle vermeldingen. Als eerst het circulair instrumentenbeheer van Van Straten Medical. Green Team-jurylid Chantal Vergouw: “Het was de enige innovatie in het zorgdomein, een domein waar veel kosten voor de samenleving in rondgaan, geld wat we op andere manieren zouden willen besteden. Het was een hele sterke businesscase. Aan de ziekenhuiskant hebben ze een besparingspotentieel beginnend bij 25% en daarnaast bereiken ze een forse CO2-reductie. En dat in een sector die een aanjager kan zijn voor andere sectoren.” De tweede was Plant Health Cure met hun aanpak om kunstmest te vervangen voor organische mest. Green Team-jurylid Marleen Prins: “Deze innovatie levert een bijdrage aan de kringlooplandbouwstrategie. Dit bedrijf maakt zich hard om het kunstmestgebruik te reduceren. Zij gaan voor organische mest, door het toevoegen van schimmels in de bodemgrond. Het is heel bijzonder wat ze bewerkstelligen en hoe ze dat doen. Niet alleen vanwege hun visie en kennis en de manier waarop ze bewezen hebben wat ze doen in Nederland en daarbuiten.  Maar ook vanwege hun doorzettingsvermogen.” De publieksprijs van The Green Quest Awards ging naar Living Sequoia met hun prefab houtbouw. De Engie Prijs voor de technische innovatie ging naar Studio Solarix met hun design zonnepanelen.

The Green Quest is een programma van BNR Nieuwsradio, waarin Harm Edens de vergroening van BV Nederland onder de loep neemt. In de zomer van 2018 meldden 140 bedrijven hun innovaties aan. Een Green Team-jury onder leiding van Jacqueline Cramer selecteerde 40 bedrijven die hun innovatie live bij Harm Edens op BNR Nieuwsradio mochten toelichten. Deze bedrijven zijn opgenomen in The Green Gallery.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven