Voortdurende verandering volgens kenniswerkers grootste IT-uitdaging

Voortdurende verandering volgens kenniswerkers grootste IT-uitdaging

Nederlandse kenniswerkers vinden de voortdurende verandering in IT de grootste uitdaging. Dat blijkt uit het Future of Work onderzoek dat 1.000 Nederlandse kenniswerkers vroeg naar hun IT-ervaringen op de werkvloer.

Het Future of Work onderzoek werd in april en mei gedaan door OnePoll in opdracht van Citrix. Met kenniswerkers worden medewerkers bedoeld die actief IT-toepassingen en -apparatuur gebruiken voor hun werk.

De grootste uitdaging als het om technologie gaat, is voor de kenniswerkers ‘de voortdurende verandering’ (33%). Als tweede grote uitdaging noemen kenniswerkers ‘mijzelf’ (16,5%). Het onderzoek laat verder vooral zien dat er grote verschillen zijn in de manier waarop werknemers IT-toepassingen inzetten en hoe ze nieuwe technologie ervaren. 

Enkele resultaten uit het onderzoek:

  • Van de kenniswerkers vindt 38,3% technologie op de werkvloer essentieel voor de eigen productiviteit en voor het succes van de organisatie. Bijna de helft (47,8%) vindt technologie wel handig, maar geen doel op zich. Ongeveer een tiende (9,5%) vindt technologie een uitdaging waarvoor geregeld de hulp van collega’s moet worden ingeschakeld of iets wat vooral tijd en geld kost, zonder dat duidelijk is wat het oplevert.
  • Bijna een kwart van de ondervraagden (24,1%) mailt documenten naar het persoonlijke mailadres als ze die documenten ook buiten het kantoor willen gebruiken. 28,3% gebruikt daarvoor het cloudportaal van de organisatie, 8,8% zet de documenten over in de eigen Dropbox of Google Drive.
  • Bijna een vijfde (17,7%) zit niet te wachten op een nieuwe toepassing die een oude applicatie vervangt. 57% is benieuwd naar de nieuwe applicatie, 19,5% is (erg) enthousiast.
  • Ruim een vijfde (21,1%) logt onderweg nog wel in op een onbeveiligd openbaar wifi-netwerk om werk te doen. 52,9% doet dat niet omdat dat ingaat tegen het veiligheidsbeleid, 15,3% gebruikt een app die de verbinding beveiligt.
  • Het gebruik van verouderde technologie is voor 23,5% de grootste uitdaging in de eigen organisatie. 17,6% noemt het ontbreken van een duidelijke IT-strategie de grootste uitdaging. 17,3% zegt onvoldoende geïnteresseerd te zijn in de technologie om daar een uitdaging te zien.

Peter van Leest, Regional Director Benelux van Citrix: “Het onderzoek toont vooral aan dat medewerkers verschillende verwachtingen en eisen hebben als het gaat om de IT-omgeving op het werk. De IT-volwassenheid verschilt onderling sterk, net als de interesse in nieuwe technologie. Een gemiddeld grote organisatie heeft meer dan 500 productiviteitapplicaties, met allemaal een eigen interface en logica. De omgang daarmee heeft weinig te maken met het werk waarvoor men is aangenomen. Een organisatie moet er dan ook vooral voor zorgen dat de medewerker zich niet naar de IT-omgeving hoeft te vormen, maar dat de IT zich naar de individuele medewerker vormt.”

Test voor IT-profiel

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek heeft Citrix ook een test ontwikkeld waarmee medewerkers een beeld kunnen krijgen van hun eigen IT-gerichtheid en -volwassenheid. Zijn ze voorloper of achterblijver, technofoob of echte techtalenten? Wie zijn IT-profiel beter wil leren kennen, kan hier gratis de test doen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven