Noord-Nederland voorloper met waterstof bij mobiliteit

Noord-Nederland voorloper met waterstof bij mobiliteit

Waterstof wordt steeds meer een alternatief, ook bij de zakelijke mobiliteit. Noord-Nederland loopt daarbij voorop. Zo gaan in december 2020 20 waterstofbussen rijden en komt er in Groningen een waterstoftankstation.

Het project met waterstofbussen wordt ondersteund door de provincies Groningen en Drenthe, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook het Europese Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU) programma steunt het initiatief.

De verwachting is dat er geleidelijk meer waterstofbussen in Nederland gaan rijden na 2020. De provincies Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben een plan gemaakt om 50 waterstofbussen in te zetten in het openbaar vervoer. De eerste 20 daarvan gaan dus vanaf december 2020 in de provincies Groningen en Drenthe rijden. De bussen hebben een actieradius van 350-400 kilometer. De waterstofbussen kunnen daarmee goed worden ingezet op de lange streeklijnen in Drenthe en Groningen. Waterstof wordt aan boord omgezet in elektriciteit voor de elektrische aandrijving.

“Dit is een enorme stap. Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien.” aldus Fleur Gräper-van Koolwijk, gedeputeerde Provincie Groningen en voorzitter van het OV-bureau. “We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.”

Het besluit om 20 waterstofbussen in te zetten is een vervolg op een pilotproject. Sinds december 2017 rijden er namelijk al twee brandstofcelbussen in de reguliere dienstregeling in Groningen en Drenthe. Deze bussen tanken in Delfzijl.  

De aanschaf van 20 waterstofbussen is net als de levering van waterstof en de bouw van een waterstoftankstation aan de Pelzerweg in Groningen een opdracht van OV-bureau Groningen Drenthe. Het OV-bureau gunt de aanbesteding voor het groene waterstoftankstation aan Shell.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven