Zelfrijdende auto kan gedrag van voetgangers voorspellen

De zelfrijdende auto kan in de toekomst mogelijk een grote rol gaan spelen bij zakelijke mobiliteit. De TU Delft heeft daarin een belangrijke stap gezet door met een systeem te komen dat gedrag van voetgangers kan voorspellen.

Het systeem is ontwikkeld door de afdeling Cognitive Robotics (CoR) van de TU Delft. Deze afdeling startte op 1 juli 2017 en brengt belangrijke onderzoekslijnen op het gebied van robotica vanuit diverse afdelingen binnen 3mE (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen) in één afdeling bijeen. De focus van het onderzoek ligt op Learning and autonomous control, Robot dynamics, Human-robot interaction en Intelligent vehicles.

Het onderzoeksteam van CoR toonde de demo ‘Interaction of Self-Driving Vehicle with Pedestrian’ voor het eerst aan een groot publiek tijdens het IEEE Intelligent Vehicles Symposium dat van 9 tot en met 12 juni in Parijs werd gehouden. Hierbij lieten zij zien dat hun zelfrijdende auto op het gedrag van een voetganger kan anticiperen: loopt de voetganger door vanaf de stoeprand of blijft deze staan? Dit gebeurt door middel van het analyseren van visuele signalen zoals de hoofdrichting van de voetganger en diens afstand tot de stoeprand. Door deze contextuele informatie te benutten kan de zelfrijdende auto wel tot 1 seconde vroeger een zinvolle actie initiëren (bijvoorbeeld uitwijken) als in gevallen waarbij slechts de voetgangers positie en snelheid worden beschouwd.

Dariu Gavrila (hoofd Intelligent Vehicles groep van de CoR): “We zijn er trots op dat we, de Intelligent Vehicles groep en de onderzoeksgroep Learning and Autonomous Control, met vereende krachten binnen enkele maanden een dergelijk complex systeem hebben ontwikkeld. Het is een systeem dat de hele processingketen omvat van voertuigperceptie, situatieanalyse, planning, tot control. We zijn daarmee een klein stapje dichterbij gekomen om het autonoom rijden ook effectief te kunnen uitrollen in een ‘moeilijke’ drukke stedelijke omgeving.”

Voordat zelfrijdende auto ook in een drukke binnenstad uit de voeten kan, zal nog wel een poosje duren. Gavrila: “Daar gaat zeker nog 30 jaar overheen.”

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven