Multisensor module stuurt alle functies aan

Multisensor module stuurt alle functies aan

Alle functies in een gebouw vanuit één centraal punt aansturen. Dat kan met de Multisensor module. IoT-specialist Evalan gaat prototypes hiervan in oktober aanleveren bij BAM Bouw & Techniek.

De nieuwe multisensor gaat omgevingsparameters als temperatuur, vluchtige organische gassen, CO2, lichtintensiteit, geluidsintensiteit en de aanwezigheid van mensen meten. Deze data worden via een MOD-bus en DALI doorgestuurd naar het Modular Room Interaction System (MORIS) van BAM. Op basis van de data uit dit gebouwbeheersysteem kan de verwarming en de ventilatie worden bepaald.

De sensoren bieden ook bluetooth-connectiviteit, waardoor gebruikers via hun mobiel de temperatuur en verlichting in een ruimte kunnen instellen. Volgens Evalan kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook op een eenvoudige manier een ruimte instellen voor het geven van een presentatie: met één druk op de knop dimt de verlichting, gaan AV-apparaten aan en zakt de zonwering. De gebruiker kan alle apparaten beheren en activeren met de telefoon. Zelfs voordat ze de ruimte binnengaan. Een ander voordeel van het nieuwe systeem is de automatisering van de aanpassingen aan het binnenklimaat. De sensoren meten bijvoorbeeld continu het CO2-gehalte in de lucht en ventileren aan de hand daarvan automatisch de ruimte. Daarnaast wordt de lichtintensiteit automatisch aangepast, wat potentieel energiewinst oplevert. Dit zorgt voor een duurzamer gebouw en lagere kosten voor de beheerder.

De module wordt onzichtbaar geïnstalleerd in het verlaagde plafond. Om ervoor te zorgen dat BAM bij de oplevering niet elke sensor langs moet om te controleren of deze werkt, ontwikkelt Evalan een inbedrijfstellingstool die nauw samenwerkt met het BIM model.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven