Internetconsultatie herziening energieprestatie gebouwen

Internetconsultatie herziening energieprestatie gebouwen

Tot en met 12 augustus 2019 kunt u reageren op het conceptbesluit om de tweede herziening van de Europese richtlijn Energieprestatie van gebouwen op te nemen in het Bouwbesluit 2012.

Het conceptbesluit, afkomstig van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, raakt volgens het ministerie stakeholders op het terrein van de gebouwde omgeving vertegenwoordigd, zoals Aedes, Woonbond, Techniek Nederland, Bouwend Nederland, NVTB, VNO-NCW, MKB Nederland en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht, de installatiesector, keuringsinstanties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het besluit bevat volgens het ministerie diverse wijzigingen waarvan sommigen zullen leiden tot regeldruk of ze zullen administratief belastend zijn voor de doelgroepen. 

Het doel van de Europese richtlijn is het stimuleren van een verbeterde energieprestatie voor gebouwen, waardoor het energiegebruik van gebouwen daalt. In het najaar gaat het besluit naar de Tweede Kamer. De bepalingen uit de herziening moeten uiterlijk 10 maart 2020 door Nederland zijn geïmplementeerd. Het conceptbesluit bevat onder meer bepalingen over:

  • eisen aan installaties;
  • documentatie van de energieprestatie van installaties;
  • regelen van temperatuur per verblijfsruimte;
  • installeren van laadpunten voor elektrische auto’s;
  • keuringen voor verwarmings- en airconditioningsystemen vanaf 70 kW;
  • installeren van gebouwautomatiserings- en controlesystemen.

Reageren op het conceptbesluit kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven