Foodtrends 2020

 

Foodtrends 2020

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Daarbij speelt ook voeding een belangrijke rol. Maar wat zijn de foodtrends voor 2020? Het Voedingscentrum zette ze op een rijtje.

Trend 1 Gezonder en duurzamer leven wordt makkelijker met (technische) hulpmiddelen

Er komen steeds meer digitale technologieën en apps die helpen om bij te houden wat je eet. Zoals de app Mijn Eetmeter waarmee je producten kunt invoeren door met je mobiel de barcode van een product scannen. Ook wordt er dit jaar volop gewerkt aan allerlei technieken waarmee we ons voedingspatroon en klimaatimpact kunnen meten.

Trend 2 Er komt meer aandacht voor een gezonde eetomgeving

Overal waar je komt word je verleid tot het maken van ongezonde keuzes. In 2020 zien de voorspellers dat er steeds meer gezondere alternatieven komen op deze plekken. Eind 2019 kondigde een aantal Nederlandse gemeentes aan zich hard te willen maken voor een gezondere eetomgeving. Ze willen het aantal fastfood restaurants terugdringen of een suikertaks invoeren op frisdranken.

Trend 3 We koken thuis met verse producten

De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 ook binnenshuis gezondere keuzes maken. Daarbij winnen verspakketten aan terrein als snelle optie. In het laatste onderzoek van het Voedingscentrum (‘Hoe bewust eet Nederland?’) kwam al naar voren dat Nederlanders vaak aan tafel eten en zelf koken. Trendwatchers zien dat die trend zich doorzet. De eettafel en/of keuken wordt een steeds belangrijkere plek in huis. Ook snacken gaan we dit jaar volgens de trendwatchers gezonder doen, met bijvoorbeeld snoepgroenten en fruit.

Trend 4 We eten vaker plantaardig, lokaal en in het seizoen

De mondiale aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er volgens de trendwatchers voor dat we meer transparantie willen over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Trendwatchers voorzien dat we in 2020 vaker vegetarisch of veganistisch en meer en vaker lokale en seizoensgebonden producten gaan eten. Er komen steeds meer vegetarische restaurants en menukeuzes in bedrijfsrestaurants en op festivals In meerdere trendlijsten wordt dan ook de comeback van de (Nederlandse) aardappel voorspeld, ook als basis voor veganistische kazen en ei-vervangers.

Trend 5 Er komen meer slimme oplossingen die helpen minder voedsel weg te gooien

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supersized porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.

Trend 6 We blijven innoveren op het gebied van eten en drinken

We gaan volgens de trendwatchers in 2020 meer nieuwe ontwikkelingen zien in voedingsmiddelen. Nieuwe plantensoorten, vleesvervangers en productinnovaties vinden hun weg naar de schappen. En er komt steeds meer aanbod van alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende wens van mensen om te minderen of te stoppen met alcohol drinken.

Delen:

Meer nieuws

Definitief Ontwerp ABG-kantoor afgerond

Definitief Ontwerp ABG-kantoor afgerond

dinsdag 17 juni

Het Definitief Ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor van de ABG-organisatie is afgerond. HEVO bereikt daarmee een belangrijke ...

Lees meer

Onzekerheid de enige constante

Onzekerheid de enige constante

maandag 16 juni

Het nieuwe normaal is misschien wel het nieuwe onbekende. Tijdens een Round Table gingen professionals van onder andere ...

Lees meer

Regelgeving is er niet voor niets

Regelgeving is er niet voor niets

vrijdag 13 juni

Een veilige en duurzame werkomgeving creëren is niet exclusief voor koplopers binnen facilitair management en gebouwbeheer. ...

Lees meer

Toekomstbestendige werkomgeving voor Hoogheemraadschap van Delfland

Toekomstbestendige werkomgeving voor Hoogheemraadschap van Delfland

donderdag 12 juni

De afgelopen tien jaar is het Hoogheemraadschap van Delfland als organisatie gegroeid. Ook de manier van werken is veranderd ...

Lees meer

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

woensdag 11 juni

Bij deze SWP Talks op de WorkPlace Xperience vertellen experts hoe we duurzaamheid concreter kunnen maken, van ambitie naar ...

Lees meer

Compliance, van papieren tijger naar kans

Compliance, van papieren tijger naar kans

woensdag 11 juni

In een rondetafelgesprek op initiatief van Melford en CoSource, die deel uitmaken van Vebego Facility Solutions, bespreken ...

Lees meer

Wireworks: Een circulaire ruimte-in-ruimte oplossing

Wireworks: Een circulaire ruimte-in-ruimte oplossing

dinsdag 10 juni

Met Wireworks introduceert Vepa – Nederlandse fabrikant van duurzaam meubilair – een opvallende en eigentijdse ...

Lees meer

Hoe krijg je groen licht om te investeren in een betere werkomgeving?

Hoe krijg je groen licht om te investeren in een betere werkomgeving?

vrijdag 6 juni

Aan goede ideeën voor de verbetering van de werkomgeving is vaak geen gebrek. Veel medewerkers en managers zien dagelijks ...

Lees meer

Hybride werken 2.0: is jouw kantoor er klaar voor?

Hybride werken 2.0: is jouw kantoor er klaar voor?

donderdag 5 juni

Hoe maak je van je kantoor een plek waar mensen graag naar toe komen? Die vraag stelt Melvin Schalkx van BUREAU VANDERVORM ...

Lees meer

SWP Talks #64: Empathische gebouwen

SWP Talks #64: Empathische gebouwen

woensdag 4 juni

Empathische gebouwen ondersteunen je medewerkers en begeleiden ze naar een gezondere, productieve en duurzame werkomgeving. ...

Lees meer

AVEX introduceert circulaire AV-oplossing

AVEX introduceert circulaire AV-oplossing

woensdag 4 juni

In samenwerking met Sony, Vogel's, Logitech, Samsung en Kenwel lanceert AVEX 'BRIX Zero', een baanbrekend concept voor ...

Lees meer

Ontdek het nieuwe kantoor van Haskoning

Ontdek het nieuwe kantoor van Haskoning

dinsdag 3 juni

Op woensdag 2 juli 2025 kan jij het nieuwe, duurzame kantoor van Haskoning in Delft ontdekken, tijdens de SWP op locatie.

Lees meer

Nieuwe flexibele Office Hotel locaties geopend

Nieuwe flexibele Office Hotel locaties geopend

dinsdag 3 juni

Office Hotel, aanbieder van flexibele, all-in kantooroplossingen, breidt uit naar Amsterdam en Halfweg. De locaties OverAmstel ...

Lees meer

Webinar: het gelukmakend gebouw

Webinar: het gelukmakend gebouw

maandag 2 juni

Werkgeluk staat hoog op de agenda van organisaties. Maar terwijl we het belang ervan breed erkennen, blijken gebouwen die ...

Lees meer

SWP Talks #63 Vastgoed

SWP Talks #63 Vastgoed

woensdag 28 mei

Wat is de waarde van vastgoed binnen organisaties? Die vraag bespreekt Wim Kooyman in deze SWP Talks met gasten Paul van ...

Lees meer

30 september 2025: Campus Day in Amsterdam!

30 september 2025: Campus Day in Amsterdam!

woensdag 28 mei

De 6e editie van Campus Day heeft als thema 'De campus in transitie'. Welke transities zijn er en hoe benutten we de ...

Lees meer

Olssen nieuwe partner Smart WorkPlace

Olssen nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 28 mei

De tijd van je 'eigen' bureau is voorbij, maar waar laat je dan je eigen spullen? Olssen levert sinds 2004 slimme lockers, ...

Lees meer

De invloed van gebouwkeuze op gezondheid

De invloed van gebouwkeuze op gezondheid

dinsdag 27 mei

De gezondheid van medewerkers is een belangrijke metric, maar is volgens Silvia de Haan niet een topic dat hoog op de lijst ...

Lees meer

Wat is de impact van je bedrijfslunch op de natuur?

Wat is de impact van je bedrijfslunch op de natuur?

maandag 26 mei

Welk eten of drinken je aanbiedt op kantoor heeft een invloed op duurzaamheid en biodiversiteitsherstel. In dit artikel ...

Lees meer

De werkomgeving als sociale hub

De werkomgeving als sociale hub

vrijdag 23 mei

Kantoren zijn al lang niet meer uitsluitend een werkplek; ze spelen een belangrijke rol in de sociale verbondenheid en mentale ...

Lees meer

Terug naar boven