Foodtrends 2020

 

Foodtrends 2020

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Daarbij speelt ook voeding een belangrijke rol. Maar wat zijn de foodtrends voor 2020? Het Voedingscentrum zette ze op een rijtje.

Trend 1 Gezonder en duurzamer leven wordt makkelijker met (technische) hulpmiddelen

Er komen steeds meer digitale technologieën en apps die helpen om bij te houden wat je eet. Zoals de app Mijn Eetmeter waarmee je producten kunt invoeren door met je mobiel de barcode van een product scannen. Ook wordt er dit jaar volop gewerkt aan allerlei technieken waarmee we ons voedingspatroon en klimaatimpact kunnen meten.

Trend 2 Er komt meer aandacht voor een gezonde eetomgeving

Overal waar je komt word je verleid tot het maken van ongezonde keuzes. In 2020 zien de voorspellers dat er steeds meer gezondere alternatieven komen op deze plekken. Eind 2019 kondigde een aantal Nederlandse gemeentes aan zich hard te willen maken voor een gezondere eetomgeving. Ze willen het aantal fastfood restaurants terugdringen of een suikertaks invoeren op frisdranken.

Trend 3 We koken thuis met verse producten

De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 ook binnenshuis gezondere keuzes maken. Daarbij winnen verspakketten aan terrein als snelle optie. In het laatste onderzoek van het Voedingscentrum (‘Hoe bewust eet Nederland?’) kwam al naar voren dat Nederlanders vaak aan tafel eten en zelf koken. Trendwatchers zien dat die trend zich doorzet. De eettafel en/of keuken wordt een steeds belangrijkere plek in huis. Ook snacken gaan we dit jaar volgens de trendwatchers gezonder doen, met bijvoorbeeld snoepgroenten en fruit.

Trend 4 We eten vaker plantaardig, lokaal en in het seizoen

De mondiale aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er volgens de trendwatchers voor dat we meer transparantie willen over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Trendwatchers voorzien dat we in 2020 vaker vegetarisch of veganistisch en meer en vaker lokale en seizoensgebonden producten gaan eten. Er komen steeds meer vegetarische restaurants en menukeuzes in bedrijfsrestaurants en op festivals In meerdere trendlijsten wordt dan ook de comeback van de (Nederlandse) aardappel voorspeld, ook als basis voor veganistische kazen en ei-vervangers.

Trend 5 Er komen meer slimme oplossingen die helpen minder voedsel weg te gooien

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supersized porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.

Trend 6 We blijven innoveren op het gebied van eten en drinken

We gaan volgens de trendwatchers in 2020 meer nieuwe ontwikkelingen zien in voedingsmiddelen. Nieuwe plantensoorten, vleesvervangers en productinnovaties vinden hun weg naar de schappen. En er komt steeds meer aanbod van alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende wens van mensen om te minderen of te stoppen met alcohol drinken.

Delen:

Meer nieuws

<span>Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht</span>

Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht

maandag 3 november

Wat maakt een werkplek gastvrij? HEYDAY Hospitality en Markteffect hebben om een antwoord op deze vraag te krijgen een representatief ...

Lees meer

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

vrijdag 31 oktober

Met overweldigend enthousiasme vanuit de sector is de Klimaattop GO officieel uitverkocht! Er is een wachtlijst voor als ...

Lees meer

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

vrijdag 31 oktober

De werkomgeving verandert snel door het hybride werken, digitalisering, gezondheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Balans ...

Lees meer

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 29 oktober

Met de slogan 'Rethink your office' begeleidt DESQUE organisaties bij het realiseren van werkomgevingen die kloppen: plekken ...

Lees meer

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

woensdag 29 oktober

In de 70ste podcast van SWP Talks vertellen Yvon Olof-van Diemen van de provincie Noord-Holland en Tom de Been van Facilicom ...

Lees meer

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

maandag 27 oktober

Farlon Hubner, beleidsadviseur Facilitaire Dienstverlening bij de provincie Gelderland, licht de aansluiting bij Smart WorkPlace ...

Lees meer

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

vrijdag 24 oktober

Koplopers die vandaag het verschil maken in vastgoedverduurzaming moeten vaker in de schijnwerpers komen te staan. Dat is ...

Lees meer

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

vrijdag 24 oktober

Door de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te ondertekenen, draag je bij aan de zorg van de toekomst: duurzaam, gezond en veerkrachtig. ...

Lees meer

PLEQ nieuwe partner van Smart WorkPlace

PLEQ nieuwe partner van Smart WorkPlace

donderdag 23 oktober

Adil Ayi speelt met PLEQ in op de mogelijkheden van sensortechnologie en data voor de toekomstige werkomgeving. Blij is ...

Lees meer

Marts Projecten nu ISO 9001 gecertificeerd

Marts Projecten nu ISO 9001 gecertificeerd

donderdag 23 oktober

Mick Schmale is trots dat Marts Projecten het ISO 9001 certificaat heeft verkregen. "Het kostte tijd en focus om processen ...

Lees meer

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Terug naar boven