Foodtrends 2020

 

Foodtrends 2020

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Daarbij speelt ook voeding een belangrijke rol. Maar wat zijn de foodtrends voor 2020? Het Voedingscentrum zette ze op een rijtje.

Trend 1 Gezonder en duurzamer leven wordt makkelijker met (technische) hulpmiddelen

Er komen steeds meer digitale technologieën en apps die helpen om bij te houden wat je eet. Zoals de app Mijn Eetmeter waarmee je producten kunt invoeren door met je mobiel de barcode van een product scannen. Ook wordt er dit jaar volop gewerkt aan allerlei technieken waarmee we ons voedingspatroon en klimaatimpact kunnen meten.

Trend 2 Er komt meer aandacht voor een gezonde eetomgeving

Overal waar je komt word je verleid tot het maken van ongezonde keuzes. In 2020 zien de voorspellers dat er steeds meer gezondere alternatieven komen op deze plekken. Eind 2019 kondigde een aantal Nederlandse gemeentes aan zich hard te willen maken voor een gezondere eetomgeving. Ze willen het aantal fastfood restaurants terugdringen of een suikertaks invoeren op frisdranken.

Trend 3 We koken thuis met verse producten

De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 ook binnenshuis gezondere keuzes maken. Daarbij winnen verspakketten aan terrein als snelle optie. In het laatste onderzoek van het Voedingscentrum (‘Hoe bewust eet Nederland?’) kwam al naar voren dat Nederlanders vaak aan tafel eten en zelf koken. Trendwatchers zien dat die trend zich doorzet. De eettafel en/of keuken wordt een steeds belangrijkere plek in huis. Ook snacken gaan we dit jaar volgens de trendwatchers gezonder doen, met bijvoorbeeld snoepgroenten en fruit.

Trend 4 We eten vaker plantaardig, lokaal en in het seizoen

De mondiale aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er volgens de trendwatchers voor dat we meer transparantie willen over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Trendwatchers voorzien dat we in 2020 vaker vegetarisch of veganistisch en meer en vaker lokale en seizoensgebonden producten gaan eten. Er komen steeds meer vegetarische restaurants en menukeuzes in bedrijfsrestaurants en op festivals In meerdere trendlijsten wordt dan ook de comeback van de (Nederlandse) aardappel voorspeld, ook als basis voor veganistische kazen en ei-vervangers.

Trend 5 Er komen meer slimme oplossingen die helpen minder voedsel weg te gooien

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supersized porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.

Trend 6 We blijven innoveren op het gebied van eten en drinken

We gaan volgens de trendwatchers in 2020 meer nieuwe ontwikkelingen zien in voedingsmiddelen. Nieuwe plantensoorten, vleesvervangers en productinnovaties vinden hun weg naar de schappen. En er komt steeds meer aanbod van alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende wens van mensen om te minderen of te stoppen met alcohol drinken.

Delen:

Meer nieuws

Niet blindstaren op energie

Niet blindstaren op energie

vrijdag 4 juli

Deelnemers aan het rondetafelgesprek 'de kracht van een integrale aanpak' willen zich niet blindstaren op alleen het onderwerp ...

Lees meer

Haskoning opent nieuw duurzaam kantoor

Haskoning opent nieuw duurzaam kantoor

donderdag 3 juli

Op de TU Delft Campus transformeerde Haskoning de monumentale Mijnbouwfaculteit naar een modern Paris Proof kantoor. Voor ...

Lees meer

Gaat AI ons redden?

Gaat AI ons redden?

donderdag 3 juli

In de BNW Index 2024 werd geconstateerd dat ontwikkelingen rondom de werkomgeving elkaar zó snel opvolgen, dat we ...

Lees meer

Van complexe huisvestingsopgave naar multifunctioneel stadion

Van complexe huisvestingsopgave naar multifunctioneel stadion

woensdag 2 juli

Op 5 juli 2025 opent SC Cambuur officieel de deuren van haar nieuwe thuisbasis: het Kooi Stadion. Deze datum staat bij veel ...

Lees meer

WorkPlace Inside: Esther Roelofs

WorkPlace Inside: Esther Roelofs

woensdag 2 juli

Wat kan de Himalaya ons leren over een goede werkomgeving? Esther Roelofs vertelt over haar connectie met hiken en de werkplek ...

Lees meer

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

dinsdag 1 juli

Per 1 juli is Natalie Hofman aangesteld als de nieuwe business unit directeur bij HEYDAY Interim, een zelfstandige business ...

Lees meer

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

dinsdag 1 juli

Op een zonovergoten ochtend in mei vindt de Compliance Round Table plaats in een heel bijzondere locatie: ‘De Kapel’ ...

Lees meer

Vero: nieuwe gratis AI-agent

Vero: nieuwe gratis AI-agent

maandag 30 juni

Alvero ondersteunt workplace professionals met Agentic AI Introductie Vero: een gratis AI-agent die helpt met vragen, ideeën ...

Lees meer

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

maandag 30 juni

“De nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog”, valt te lezen in een opiniestuk van Jan Joost Flim, ...

Lees meer

E-zine 'Smart Buildings'

E-zine 'Smart Buildings'

donderdag 26 juni

De adoptie, transformatie en mogelijkheden van technologie op de werkplek zijn ongekend en ontwikkelen harder dan ooit. ...

Lees meer

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

donderdag 26 juni

Op woensdag 2 juli 2025 vertelt Amabel Chiarito over het innovatieve werkplekconcept van Haskoning in het nieuwe, duurzame ...

Lees meer

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

donderdag 26 juni

SmartLabs en International Workplace Group gaan een wereldwijde samenwerking aan van tien jaar. Daarmee spelen ze in op ...

Lees meer

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

woensdag 25 juni

Hollandse Nieuwe creëerde voor MVRDV in Tripolis Park een werkomgeving waar betekenisvolle connecties en spontane ontmoetingen ...

Lees meer

De kracht van een integrale aanpak

De kracht van een integrale aanpak

dinsdag 24 juni

De droom van iedere gebouweigenaar: een toekomstbestendige vastgoedportefeuille waarmee je energie bespaart, een gezonde ...

Lees meer

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de NAVO-top

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de ...

dinsdag 24 juni

Terwijl Den Haag zich voorbereidt op zware verkeershinder tijdens de NAVO-top, houdt IWG professionals productief met gratis ...

Lees meer

Platform voor AI-gedreven optimalisatie van gebouwen

Platform voor AI-gedreven optimalisatie van gebouwen

vrijdag 20 juni

Een platform biedt gebouwbeheerders en installateurs een hulpmiddel om het energieverbruik en de prestaties van één ...

Lees meer

Gemeentehuis Land van Cuijk: duurzame renovatie en nieuwbouw

Gemeentehuis Land van Cuijk: duurzame renovatie en nieuwbouw

donderdag 19 juni

Op 1 januari 2022 fuseerden de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave tot de nieuwe gemeente ...

Lees meer

Een neurodivers kantoor, bestaat dat wel?

Een neurodivers kantoor, bestaat dat wel?

donderdag 19 juni

Bestaat een neurodivers kantoor? Met deze vraag herlanceert Tarkett de praktische gids 'Principes voor Human-Conscious Design', ...

Lees meer

SWP Talks #66: Zero waste

SWP Talks #66: Zero waste

woensdag 18 juni

In de nieuwste aflevering van SWP Talks staat het thema zero waste op de werkvloer centraal. Host Suzan Schalx gaat in gesprek ...

Lees meer

Waarom datagedreven ventilatie loont

Waarom datagedreven ventilatie loont

woensdag 18 juni

Nog te vaak draait de keuze bij ventilatie vooral om de laagste aanschafprijs, terwijl juist de Total Cost of Ownership ...

Lees meer

Terug naar boven