Schaken op meerdere borden

 

Schaken op meerdere borden

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe huisvesting een echt ‘thuis’ wordt voor je medewerkers? Daarover vertelt Ellen Wiewel, Programmamanager Nieuwe Huisvesting bij Triodos Bank, in Smart WorkPlace 6.

Wiewel gaat in op de aanpak nadat de keuze was gevallen op Landgoed De Reehorst. “Al snel werd duidelijk dat het niet zozeer moest draaien om sec een nieuw gebouw neerzetten, maar om het ontwikkelen van een landgoed én dit alles vanuit een integrale duurzame benadering. Dat was wel een wezenlijk ander perspectief. Het creëren van een omgeving waar de medewerkers van de bank goed zouden kunnen werken is leidend geweest.”

Wiewel begon daarom met het opstellen van een ambitiedocument en het ijken van het ‘programma van eisen’, daarbij ondersteund door draaijer+partners dat al vanaf het begin bij het project betrokken was. Edgar Anholts, directeur van draaijer+partners: “De meeste organisaties beginnen een dergelijk project met een programma van eisen dat meestal sterk op de techniek is gericht. Triodos Bank begon echter met de vraag: hoe krijgen we nu een gebouw dat goed bij ons past? Wat kan en moet dit gebouw voor ons doen? Hoe zorgen we ervoor dat het nieuwe gebouw ook echt de organisatie gaat dienen, wat ook vanuit werkplekperspectief een heel belangrijke vraag is.”

Wiewel vult aan: “Klopt. We hebben destijds heel duidelijk de ambitie neergelegd dat we een omgeving wilden creëren waar onze medewerkers zich thuis voelen, waar experimenteren centraal staat en waar ze in hun werk het verschil kunnen maken. Juist omdat we dit zo helder benoemd hadden, hadden we heel goed voor ogen wat het eindresultaat moest zijn: een gebouw dat zo is gemaakt dat je als medewerker trots bent dat je er mag werken en klanten mag ontvangen.”

Wiewel zegt als vastgoedprofessional veel geleerd te hebben van het project: “Om te beginnen: je kunt niet vroeg genoeg de uitvoerende partijen zoals de aannemer aan tafel noden om mee te denken over het eindresultaat. Wij hebben dat al vroeg gedaan, maar achteraf gezien had ik het nog vroeger willen doen. Twee: zorg vanaf moment één voor een kostendeskundige aan tafel, want je kunt wel van alles willen maar het moet in the end ook wel betaalbaar blijven. Drie: denk goed na waar het gebouw voor moet dienen. Een nieuw kantoor is een van de weinige momenten die je als organisatie hebt om uiting te kunnen geven aan wie je bent. Denk ook goed overna hoe je je organisatie daarin mee wilt nemen en hoe je dat wilt organiseren. En tot slot: zorg voor een paar dragers in de organisatie die ook zélf iets willen en vinden. Je kunt en moet niet alles in de handen van een adviseur leggen.” Anholts: “Mij schiet vooral het woord ‘zorgvuldigheid’ te binnen: elke stap in dit traject is zorgvuldig genomen, in balans tussen ratio en gevoel. Er is absoluut geen wegwerpproduct gebouwd en ook niet zomaar een designgebouw, maar echt een gebouw dat heel goed past bij de organisatie. En ja, het is een kantoorgebouw, maar juist door dat zorgvuldige proces ernaartoe merk je dat het voor Triodos Bank méér geworden is dan alleen maar een gebouw. En dat is het resultaat van heel veel denkslagen in het proces, stapje voor stapje. Niet kiezen voor de makkelijkste oplossing, maar steeds blijven vragen: hoe halen we hier het beste uit?”

Lees het volledige interview met Ellen Wiewel en Edgar Anholts in SWP #6. SWP #6 bevat daarnaast nog veel meer lezenswaardige artikelen. Nieuwsgierig? SWP #6 is hier te downloaden. Wilt u ook toekomstige digitale uitgaven van Smart WorkPlace ontvangen? Click dan hier.

Delen:

Meer nieuws

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende crisis

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende ...

donderdag 18 september

Nederlandse organisaties lopen onnodige risico’s doordat ze onvoldoende voorbereid zijn op de ingrijpende veranderingen ...

Lees meer

Terug naar boven