Regie vanuit overheid nodig bij omslag naar waterstof-economie

Regie vanuit de overheid is het sleutelwoord voor een groene omslag naar een waterstof-economie. Dat bleek tijdens het H2-Platform-webinar, waar deskundigen uit politiek, wetenschap en bedrijfsleven de stappen bespraken.

Netwerkmeeting

De sessie was het corona-veilige alternatief voor de halfjaarlijkse netwerkmeeting van het H2-Platform. De sprekers – Coby van der Linde van Clingendael, Els de Wit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rogier Blokdijk van FME en Bart Biebuyck van FCH-JU – spraken onder voorzitterschap van Remco de Boer live met elkaar in Hotel Karel V. Het publiek kon de sessie online volgen en via whatsapp vragen stellen en in discussie gaan.

Verduurzaming

Belangrijkste conclusie van de sessie was dat er volop kansen én noodzaak liggen voor verduurzaming van onze energievoorziening via onder andere waterstof. Sterker, volgens zowel Coby van der Linde van instituut Clingendael als Bart Biebuyck van de Europese publiek private brandstofcel instelling FCH-JU liggen er juist kansen voor Europa om een koploper te worden.

Dit vraagt echter wel om regie vanuit de overheid om: de productie van waterstof, het transport en de vraag van de grond te tillen. Het risico is anders dat alles en iedereen op elkaar gaat wachten.

Els de Wit gaf namens de Rijksoverheid aan dat hier al hard aan gewerkt wordt, onder andere verwijzend naar de waterstofvisie die eerder dit jaar gepresenteerd werd. De uitdaging is nu dit papier in actie om te zetten.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven