‘De 21 gezichten van de toekomstige HR-professional’

‘De 21 gezichten van de toekomstige HR-professional’

Welke 21 HR-functies gaan in de komende tien jaar ontstaan? Daarover verscheen het rapport ’21 HR Jobs of the Future’. Marco Hendrikse plaatst in onderstaande blog enkele kritische kanttekeningen.

In een hilarisch filmpje uit 1998 kon niemand zich het nut van een mobiele telefoon voorstellen. Nu kunnen we niet meer zonder. Veel gaat ons voorstellingsvermogen gewoonweg te boven. De toekomst is iets voor morgen. In het rapport ‘21 HR Jobs of the Future’ wordt wel vooruitgekeken. Prijkt er straks de functie van Genetic Diversity Officer op jouw LinkedIn-profiel?

Ik smul ervan, scenario’s, toekomstvisies. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat de toekomst ons zal brengen. Mijn scriptie schreef ik over de toekomstige flexibele arbeidsmarkt. Ik schetste vier scenario’s. Enkele maanden geleden schreef ik op basis van het rapport 100 Jobs of the Future een artikel over functies van de toekomst die grensoverschrijdend gedrag moeten tegengaan. Lekker (toekomst)dromen. Niets is te gek. Kom maar op met die toekomst.

HR-functies van de toekomst

Recent verscheen het rapport 21 HR Jobs of the Future. Mijn hart maakte een sprongetje. HR-functies van de toekomst! De inleiding belooft zelfs dat er rekening is gehouden met de gevolgen van de coronapandemie. Volgens het rapport is dit het moment van de waarheid voor HR: “This is HR’s moment of truth to lead the organization in navigating the future of work and prepare workers for the next decade.”

Een hele verantwoordelijkheid. Volgens de samenstellers van het rapport zijn dit de 21 HR-functies die in de komende tien jaar gaan ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt in functies die technologiegedreven zijn en functies waar weinig technologie bij komt kijken.

HR Data Detective

Bij de eerste functie die uitgebreid beschreven wordt, die van HR Data Detective, kan ik me zeker iets voorstellen. People analytics is immers sterk in opmars. Wel vraag ik me zeer af welke HR-professional zich ‘detective’ zal (willen) noemen. En ook functies gericht op het verbeteren en bewaken van de gezondheid en het welzijn van medewerkers zijn relevant en zeker niet onrealistisch.

En de Second Act Coach die medewerkers helpt bij een carrièreswitch bestaat al. Dat is ‘gewoon’ een loopbaancoach.

Te ver gezocht?

De functie van Chatbot & Human Facilitator vind ik vergezocht. Deze facilitator traint virtuele agenten (klantenservice) om emotioneel intelligent te zijn. Een dergelijke agent moet bij frustratie bij een klant onmiddellijk doorverwijzen naar de juiste managementlaag…

En wie ziet het al voor zich om Human-Machine Teaming Manager op zijn digitale visitekaartje te zetten? Blijkbaar is het klimaat ook een HR-dingetje. In ieder geval zal de Chief Climate Response Leader zich bezighouden met het verduurzamen van de organisatie en daar ook uitgebreid over communiceren. Vanuit de purpose-gedachte relevant, maar om daar nu een aparte functie van te maken?

Distraction Prevention Coach

De VR Immersion Counselor, de Distraction Prevention Coach en de Genetic Diversity Officer, het gaat ver. Zelfs voor iemand die van ‘toekomstmuziek’ houdt is dit toch sciencefiction. En juist daarom zal het gaan gebeuren. Net als alles waar Jules Verne, 19de-eeuws auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, over schreef. Veel van waarover hij fantaseerde in zijn boeken kwam uit. Juist het ondenkbare, het niet voor te stellen, komt uit.

Wat wil je later worden als je groot bent?

Dit rapport is zeker leuk leesvoer. Neem de inhoud echter met een grote korrel zout. Maar wellicht haal je er nog inspiratie uit voor je eigen functie. Wie wil er tenslotte geen Chief Purpose Planner worden als hij (later) groot is?

Marco Hendrikse is manager content bij de Academy for Recruitment.

Bron: www.pwnet.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven