Vijf tips voor het verduurzamen van je organisatie

3 min

 

Vijf tips voor het verduurzamen van je organisatie

Ook nu er een gezondheidscrisis heerst, moeten organisaties blijven verduurzamen. Fay van Zeijl van Smart WorkPlace partner Twynstra Gudde geeft daarvoor vijf tips.

Verduurzaming binnen een organisatie valt of staat met de houding van mensen op de werkvloer. Heb jij een groen hart en wil je je collega’s meenemen om de organisatie te veranderen? Ik geef je vijf tips hoe je, ongeacht je functie, van je organisatie een duurzame organisatie maakt.

1. Maak het concreet en stel een doel

Duurzaamheid is een containerbegrip, en zegt om die reden weinig. Wil je mensen meenemen in wat je wilt bereiken? Maak het concreet. Wanneer je geneigd bent het woord ‘duurzaamheid’ te gebruiken, stel jezelf de vraag waar het je écht om gaat. Is dat bijvoorbeeld het tegen gaan van het klimaatprobleem? Focus dan op het reduceren en hernieuwbaar opwekken van energie, en verdiep je in het gebruik van herbruikbare en biologisch afbreekbare materialen. Maar misschien gaat het je juist om het steunen van lokale ondernemers of het helpen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Vind je het lastig om te concretiseren waar het je om gaat? Laat je helpen. Ik heb hiervoor het boek Verborgen Impact van Babette Porcelijn gelezen.

2. Stap op je leidinggevende af

Laat je leidinggevende weten dat je dit belangrijk vindt én vraag om 0,5 fte om een plan uit te werken. Wees sensitief voor belangen van hem of haar, en zorg dat je die meeneemt in je plan. Dat kan van alles zijn, zoals het aansluiten bij de strategie van de afdeling, het maken van een sluitende businesscase of aandacht voor marketing. Creëer ook support naast je, er is altijd een collega te vinden die dit ook belangrijk vindt. Samen sta je sterker.

3. Het is persoonlijk (oh nee wacht: dat is het niet)

‘We wachten de Coronacrisis af,’ ‘de terugverdientijd is te lang,’ of ‘ik moet het erbij doen.’ Er zijn periodes geweest dat ik van collega’s meer redenen kreeg waarom ze niet meewerkten, dan wel. Wanneer je handelt omdat het doel voor jou persoonlijk belangrijk is, kan dat demotiveren. Mensen verschillen, dus neem het niet persoonlijk. Sterker nog, daag jezelf uit om mensen met totaal verschillende drijfveren te betrekken bij je project. Je zult zien dat je sterker staat.

4. Mensen willen goed doen, niet ‘minder slecht’

Een collega vastgoedadviseur vertelde mij dat zijn plan om een energiezuinig gebouw te bouwen tot zijn verbazing maar mondjesmaat aansloeg in zijn afdeling. Toen het idee ontstond om een energieopwekkend gebouw neer te zetten - een veel complexer en duurder project - kwam er veel meer enthousiasme en support. Zijn verklaring? Mensen willen goed doen. De boodschap dat je ‘minder slecht’ bezig bent is voor niemand een motiverende. Dus focus op de waarde die wordt toegevoegd aan je omgeving.

5. Tel tot zeven

In het begin heb ik meerdere malen meegemaakt dat er, tot mijn frustratie, duurzame besluiten zo van tafel werden geveegd in management- of bestuursvergaderingen. Ik begreep niet waarom. Totdat ik las dat mensen minstens zeven keer in aanraking moeten komen met een complex concept als klimaatverandering, vóórdat hij of zij het kan laten meewegen in besluitvorming. Ik ben de betreffende bestuurders actief gaan voeden met relevante informatie en dilemma’s, lang voordat er een besluit aan zat te komen. Dus heb geduld, en maak je vlieguren.

Delen:

Meer nieuws

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Terug naar boven