“Gebouwen moeten gaan werken voor mensen”

“Gebouwen moeten gaan werken voor mensen”

In de hybride werkomgeving moet de gezondheid van de medewerker altijd voorop staan. Smart buildings moeten daarbij helpen. Dat stellen Croonwolter&dros, Spacewell en Smart WorkPlace in de podcast Smart Buildings.

Onder leiding van Marvin van Kempen (hoofdredacteur van Duurzaam Gebouwd) spraken Joyce van de Velde (foto) van Croonwolter&dros en Rob van Gemert van Spacewell – beiden expert bij Duurzaam Gebouwd en Smart WorkPlace – met Wietse Walinga van Smart WorkPlace over het belang van de rol van de medewerker in een organisatie en de bijdrage die smart buildings hebben bij het welzijn en daarmee ook de mate van presteren van een medewerker. De podcast Smart Buildings is een productie van Duurzaam Gebouwd.

Ingegeven door de lockdowns sinds maart 2020 en de opkomst van het hybride werken bezinnen vele organisaties zich op de vraag hoe de hybride werkomgeving het beste kan worden georganiseerd. Wat wordt er nou fundamenteel anders? Wanneer werken mensen thuis en wanneer op kantoor? En wat wordt de nieuwe rol van het kantoor? Jongeren willen om uiteenlopende redenen wel terug naar kantoor. Maar feitelijk je werk doen kan ook thuis. Is het kantoor er dan straks voor de ontmoeting en het creatieve proces? In alle gevallen, zo stellen de sprekers, dient de gezondheid van de medewerker voorop te staan. Een smart building en technologie dienen data te verzamelen en zo mede bij te dragen aan het welzijn van de medewerkers.

Joyce van de Velde is manager Smart Buildings bij Croonwolter&dros en werd begin 2021 gekozen tot Building Futureproof Vrouw 2020. Daarover zei ze: “Een prachtige afsluiting van een jaar waarin ik me met mijn team hard heb gemaakt om de gebouwde omgeving duurzamer, slimmer en gezonder te maken. Erg mooi ook om het grote aantal genomineerden in deze categorie te zien! Heel veel andere vrouwen in deze sector zetten zich namelijk in voor gezonder en slimmer vastgoed.”

Rob van Gemert is Sales Director van Spacewell en heeft de focus vol op de gezondheid van de medewerkers: “We zetten bij Spacewell sterk in op het welbevinden van mensen in de werkomgeving. Tenslotte besteden we bijna een derde van onze tijd op het werk, dus is het belangrijk om gezonde, aangename, en productieve werkplekken te creëren waar mensen zich goed voelen en optimaal kunnen presteren.”

Wietse Walinga is directeur van Smart WorkPlace en stelt onomwonden dat het eens te meer van belang is dat het welzijn van de eindgebruiker vol in het centrum van de innovaties dient te staan. “Te zeer werd in het verleden aandacht gegeven aan technologische vernieuwingen in relatie tot de energietransitie en verduurzaming. Dat moet anders. Het welzijn van de eindgebruiker is nu echt van het grootste belang. En de techniek in een gebouw moet ten dienste staan van deze eindgebruiker.”

Beluister hier de podcast. In het najaar produceert Smart WorkPlace haar eerste eigen podcasts onder de naam Talks.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven