Yvette Watson wint ABN AMRO Duurzame 50

Yvette Watson wint ABN AMRO Duurzame 50

Smart WorkPlace expert Yvette Watson is de winnares van de ABN AMRO Duurzame 50, uitgereikt tijdens het Green Tie Gala op Building Holland 2021. Nummer twee werd Andy van den Dobbelsteen en nummer drie Suze Gehem. De Young Professional award ging naar Alycia Biekram.

Avondvoorzitter Marit van Bohemen begeleidde het Green Tie Gala, dat in het teken stond van ‘Silver, Gold, Green’: niet alleen zelf impact maken met verduurzamingsinitiatieven en -activiteiten, maar ook anderen hierin meenemen en ondersteunen. Voorafgaand aan de verkiezingen was er een keynote van Merijn Tinga, ook wel bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’. Hij bracht de nodige inspiratie over met zijn verhaal over het verzamelen van plastic, zijn campagnes én de petitie die leidde tot het invoeren van statiegeld op plastic flesjes.
Ook de woorden van jurylid Onno Dwars, winnaar van ABN AMRO Duurzame 50 2019, die net als Tinga het Rijk aansprak, kwamen in de zaal goed binnen. “We gaan niet hard genoeg vooruit. De bouwsector moet radicaal veranderen. We kunnen daarbij niet wachten op de overheid. Die is er voor de achterblijvers. Wij moeten als bouwsector met een eigen klimaatakkoord komen!”

Zoektocht naar helden

Een belangrijk onderdeel van ieder Green Tie Gala is de bekendmaking van de winnaar(s) van de ABN AMRO Duurzame 50. Dat gebeurde ook dit jaar weer op een originele manier: een animatiefilm liet zien hoe een detective op zoek ging naar de helden die onze wereld duurzamer maken en anderen helpen en ondersteunen om verduurzaming mogelijk te maken. De speurder verzamelde verschillende getuigenverklaringen van personen die de winnaars een warm hart toedragen.

Uiteindelijk kwam de detective uit bij de top 3: Suze Gehem (3), Andy van den Dobbelsteen (2) en winnares Yvette Watson. Watson reageerde met een krachtig betoog op haar missie. Daarbij begon ze met haar uitgangspunt: “Mensen willen niet veranderd worden, maar mensen willen wel veranderen.”

Verkeerde strategie

Vervolgens ging ze verder: “De meeste mensen willen ook best wel verduurzamen is mijn hypothese. Als die hypothese waar is, hebben we hopeloos de verkeerde strategie nagestreefd. We zijn gaan reguleren, met boetes en met belonen. Maar wat als iedereen wel wil verduurzamen? Dan hoef je alleen maar te informeren, een beetje te inspireren, in staat te stellen, en dan gaat het daarover. Het is een hypothese die ik nog aan het toetsen ben, maar hopelijk is onze taak dan veel gemakkelijker.”

Watson is medeoprichter van adviesbureau PHI Factory en is vooral actief rond het thema circulariteit. Met PHI Factory ondersteunt ze organisaties bij het realiseren van hun duurzame en circulaire ambities. Ze wil de verduurzaming ook vooruit helpen met een gamification platform. Daarmee wil ze alle mensen in de bouwsector in staat stellen als expert van hun eigen werk bij te dragen aan de bewustwording om zo de noodzakelijke verandering teweeg te brengen. “Iedereen is daarbij een radartje in het grote geheel.”

Beoordeling

De vakjury beoordeelde de genomineerden op vier vlakken:

  • Bijdragen aan het mogelijk maken van duurzame projecten.
  • Inzetten bij duurzame initiatieven.
  • Actieve kennisdeling over verduurzaming.
  • Het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerking.

Iedere genomineerde ontving voor deze onderdelen punten. Ook het publiek kon stemmen op een favoriet. De publieksstem telde voor 25% mee met de jurybeoordeling.

Green Tie Gala

Het Green Tie Gala is een ‘invitation only’ event voor de top 300 uit de bouw en vastgoed sector. Een geheel verzorgde, interactieve avond met inspirerende sprekers en top-entertainment. Met als hoogtepunt van de avond de uitreiking van de ‘ABN AMRO Duurzame 50’ award voor de meest duurzame persoon in de bouw 2021. 

Wat is de ABN AMRO Duurzame 50?

De ABN AMRO Duurzame 50 is de jaarlijkse thermometer betreffende duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury, onder leiding van de winnaar van de vorige editie, zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Wie zijn de koplopers, maken meters, zetten de agenda, werken samen en brengen creativiteit en vernieuwing in? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook echt duurzamer te maken?

Smart WorkPlace experts in ABN AMRO Duurzame 50

Winnares Yvette Watson is niet de enige Smart WorkPlace expert in de ABN AMRO Duurzame 50. Ook de onderstaande Smart WorkPlace experts behoren tot deze selecte groep:

Op de foto: De top drie van de ABN AMRO Duurzame 50: links Andy van den Dobbelsteen, in het midden Yvette Watson en rechts Suze Gehem.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven