Hoe geef je werkgeluk een duurzame plek in de organisatie?

Sabine Janssen, projectleider Werkstijl bij Portaal, geeft in een gesprek met Onno Hamburger, initiator Handboek Werkgeluk, vier tips om werkgeluk een duurzame plek te geven in een organisatie.

Janssen vertelt in het gesprek hoe een reorganisatie bij Portaal haar liet zien hoe belangrijk werkgeluk is. Veel medewerkers van Portaal die voorheen bevlogen waren raakten die namelijk mede als gevolg van die reorganisatie kwijt.

Daarna komt ze met vier tips voor HR-professionals van andere organisaties die werkgeluk in hun organisatie willen borgen:

  1. Maak duidelijk waarom je als organisatie werkgeluk belangrijk vindt. Janssen: “Leg uit als organisatie waarom je erin gelooft.”
  2. Faciliteer het bewustwordingsproces van medewerkers wat betreft hun eigen werkgeluk en stimuleer hun eigen leiderschap daarbij. Janssen: “Geef medewerkers de ruimte om stil te staan en zich bewust te worden van hoe ze in hun werk staan en – breder – in hun leven. En van de invloed die ze er zelf op hebben.”
  3. Laat leidinggevenden aan de slag gaan met hun eigen werkgeluk binnen de organisatie en stimuleer dat zij een voorbeeldpositie in nemen. Janssen: “Leidinggevenden moeten goed kijken welk team ze voor zich hebben en wat het team nodig heeft om meer werkplezier te kunnen ervaren. Er zijn namelijk grote verschillen in teams en in mensen.”
  4. Zorg voor borging.

Janssen beschrijft verder in het interview de belangrijkste valkuil bij het implementeren van werkgeluk. “De aanname dat als je zelf enthousiast bent over werkgeluk dat dus wel voor iedereen zal gelden. De praktijk heeft namelijk geleerd dat dat niet zo is.”

En ze maakt concreet hoe zij binnen Portaal bezig is met het borgen van werkgeluk binnen de organisatie.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven