Tweede SWP Talks over impact groene werkomgeving

<span>Tweede SWP Talks over impact groene werkomgeving</span>

Wat is de impact van een groene werkomgeving? Daarover gaat de tweede SWP Talks waarin Wim Kooyman van SWP twee gasten heeft: Martin Buijtels (rechts), directeur van The Dutch Wave en Marco Rooks (links), oprichter van Tjill.

De tweede SWP Talks is te beluisteren via Spotify en Springcast. In SWP Talks praten experts over duurzaamheid en gezondheid in de werkomgeving en hoe dit bijdraagt aan het human capital van organisaties.

“Een goed plan voor een werkomgeving is de blauwdruk van de mensen die er werken”, zegt Buijtels, die met The Dutch Wave ontwerpt op basis van biophilic design. “Want uiteindelijk zijn we als mensen altijd te gast in een omgeving.” Rooks vult aan: “Ik merk uit eigen ervaring dat de werkomgeving waarin ik me bevind best wel impact op me heeft en dat ik het fijn vind om in een inspirerende omgeving te werken.” Vanuit corona met het vele thuiswerken ontstond bij Rooks zo het idee om met Tjill in de vorm van circulaire werkunits met een biophilic design, die geplaatst worden in de natuur zo’n werkplek dicht bij huis te creëren.

Werken in het groen kan volgens Buijtels op allerlei manieren. “Je kunt de natuur naar binnen trekken, zoals wij dat doen. De Google Campus is daar een mooi voorbeeld van. Daarbij komt dat wetenschappelijk is bewezen dat een groene werkomgeving het gedrag beïnvloedt.” Rooks: “Wij hebben omgekeerd gedacht: waarom halen we het kantoor niet in het groen?” Want dat biedt allerlei voordelen zo blijkt uit onderzoek: “Mensen zijn productiever – tot 15-20 procent! – en mensen zijn gezonder en dus is er minder ziekteverzuim. Het levert een organisatie kortom gewoon winst op, financieel en in het welzijn van je medewerkers.”

En dat wordt ook door de gebruikers, de medewerkers die in een groene werkomgeving werken, onderkent zegt Buijtels. Hij vertelt over de Brainport Human Campus in Helmond. “Uit de reacties van medewerkers blijkt dat het een omgeving is geworden waar medewerkers graag willen zijn. Het mooiste wat je daar ziet is dat mensen elkaar gaan opzoeken vanuit allerlei bedrijven die op de campus gevestigd zijn.” Ook Rooks krijgt veel enthousiaste reacties op zijn concept: “Iedereen wil er graag werken, niemand zegt ‘wat is dit nou?’. Of zegt: doe mij maar dat bedrijventerrein aan de A12 want daar werkt het zo heerlijk.”

Vervolgens gaan zowel Buijtels als Rooks in op de vraag hoe organisaties zo’n groene werkomgeving het beste kunnen realiseren.

Nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag en naar nog meer informatie over de impact van een groene werkomgeving? Beluister dan de hele podcast direct hieronder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven