Nationale Beweegminuut brengt zitwerkend Nederland in beweging

Nederland is Europees Kampioen zitten: 32% zit maar liefst 8,5 uur per dag. Daarom start het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Willie Wartaal de campagne ‘De Nationale Beweegminuut’.

De Nationale Beweegminuut roept zitwerkend Nederland op om iedere werkdag om 11:00 uur ‘s ochtends één minuut te bewegen. De campagne hoopt zo duidelijk te maken dat bewegen óók tijdens een werkdag vanzelfsprekend moet worden. Van de Nederlanders zit namelijk niet alleen 32% 8,5 uur per dag, 4,4 uur daarvan zitten de Nederlanders op hun werk.

De gevolgen van langdurig zitten zijn niet mis:

  • Vroegtijdig overlijden;
  • Een verhoogde kans op verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. 

Het risico op ziekten en overlijden door langdurig zitten staat los van bewegen in de vrije tijd. Alleen dagelijks intensief sporten werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten zelf te verminderen.

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het verschillen hoeveel uur je op een werkdag zit. Dit zijn de sectoren waarin het meest zittend wordt gewerkt: 

  • ICT
  • Zakelijke dienstverlening
  • Financiële dienstverlening
  • Openbaar bestuur
  • Vervoer

Beeldschermwerk

Langdurig zittend werk gaat vaak gepaard met beeldschermwerk. Naast de verhoogde kans op onder andere hart- en vaatziekten door te lang zitten, kan het ook tot andere gezondheidsproblemen leiden: klachten aan armen, nek en schouders (KANS), oogklachten en stress. Lees hier verder over beeldschermwerk.

Benieuwd naar een overzicht van de feiten en cijfers over ons zitgedrag op werk? Bekijk hieronder de factsheet.Nationale Beweegminuut brengt zitwerkend Nederland in beweging

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ook een speciale pagina met tips en inspiratie voor meer beweging tijdens werk.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven