Smart WorkPlace ondertekent nieuw manifest 'Bouwen binnen de grenzen van onze planeet'.

Smart WorkPlace ondertekent nieuw manifest 'Bouwen binnen de grenzen van onze planeet'.

"De afwachtende houding van de Rijksoverheid en de noodzaak van een carbon budget vormen de aanleiding voor het vandaag gelanceerde manifest 'Bouwen binnen de grenzen van onze planeet'."

Vandaag lanceren Gideon – building transition tribes en DGBC gezamenlijk een nieuw Manifest: Bouwen binnen de grenzen van onze planeet. Doel van dit Manifest is om het milieuprestatiestelsel structureel te verbeteren en te komen tot een ‘carbon budget’, een CO2-budget op basis waarvan de bouwsector haar klimaatimpact kan terugdringen. Het Manifest is bij de lancering op 5 september door 40 partijen ondertekend: van architecten en adviseurs tot bouwers en projectontwikkelaars. We nodigen alle partijen in de bouw uit om dit mede te ondertekenen!

“De aanleiding voor dit nieuwe Manifest is de afwachtende houding van de Rijksoverheid,” stelt SWP Expert Norbert Schotte, initiatiefnemer van het eerdere Manifest Een eerlijk speelveld voor een duurzaam Nederland. “We moeten meer doen als we wereldwijde klimaatverandering willen beperken tot anderhalve graad, en dat willen koplopers in de sector ook.”

Wietse Walinga, directeur van Smart WorkPlace en mede-initiator van Gideon, voegt hieraan toe: 

"De gebouwde omgeving is waar iedereen werkt en leeft. Als Smart WorkPlace vertegenwoordigen wij de eigenaren en eindgebruikers in vastgoed waarin we werken. Wij willen de bouwsector uitdagen vooraf in gesprek te komen met de eigenaren en eindgebruikers van het te ontwikkelen vastgoed. Het doel is daarbij om gezamenlijk op te trekken opdat zowel in de bouwfase – waar dit manifest  zich voornamelijk op richt – als in de gebruikersfase met een sluitend carbon budget wordt gewerkt. Zo worden gebouw én gebruik duurzaam en binnen de grenzen van onze planeet."

Vorige week is – na ruim anderhalf jaar – het onderzoeksrapport gepubliceerd over CO2-opslag in biobased materialen. 

In het nieuwe Manifest roepen we op tot drie zaken:

  1. Het introduceren van een ‘MPG-2’, die zich richt op de milieu-impact in de productie- en bouwfase.
  2. Het verbeteren van het Milieuprestatiestelsel, waarbij we de zestien aandachtspunten uit onze Gideon-publicatie van mei dit jaar nogmaals onder de aandacht brengen.
  3. Het bepalen van een carbon budget voor de bouwsector, om een grens te stellen aan de totale CO2-uitstoot van de sector en zo effectiever te sturen op verduurzaming.

Smart WorkPlace partners als onder andere alba concepts, AM, EDGE en Signify hebben het Manifest inmiddels ook ondertekend.

De gehele tekst van het Manifest is achter deze link te vinden. Ook kan je daar het Manifest namens jouw organisatie medeondertekenen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven