Is data in de werkomgeving alleen relevant voor grote organisaties?

Is data in de werkomgeving alleen relevant voor grote organisaties?

Smart Building en Datamanagement is niet nieuw maar complex om integraal te gebruiken. Wouter Hooiveld van VFM Facility Experts vertelt erover.

Uit het onderzoek van Wouter Hooiveld bleek dat grote organisaties grootse en ambitieuze ideeën en plannen hebben. De praktijk blijkt vol met uitdagingen. Hij vertelt er over in zijn vlog.

Data in de werkomgeving

In zijn vlog beschrijft Wouter de situatie van een vastgoedontwikkelaar die aan de hand van sensoren data verzamelt en hiermee optimaliseert. "De gebouwen van deze kantoorhoudende organisatie zijn van sensoren voorzien die informatie over het binnenklimaat verzamelen en analyseren, waardoor de gebruikersbehoefte beter begrepen, en op ingespeeld kan worden. Ook faciliteiten zoals koffiemachines of handdoeken-dispensers bevatten sensoren die aangeven wanneer aanvullen of onderhoud noodzakelijk is". In deze situatie kan de facilitair manager nauwkeuriger dienstverlenen door energie te besparen in ruimtes die niet gebruikt worden. Ook geeft data de mogelijkheid om nauwkeuriger aankopen te doen op basis van trends uit de verzamelde data.  

Alleen voor grote innovators?

Wouter geeft aan dat datagedreven integrale dienstverlening momenteel vaak alleen te zien en ervaren is bij de grote innovators. Maar het begint ook voeten aan de grond te krijgen bij kleinere organisaties zegt hij: "Zo worden er kleinschalige pilots gedaan om schoonmaak beter in te richten of om vierkante meters terug te schalen op basis van bezettingsgraden." Dit maakt data niet meer iets van de toekomst, maar iets dat vandaag of morgen te realiseren is. 

Wouters onderzoek en vlogs zijn beschikbaar via VFM Facility Experts. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven