Werkgevers leveren half werk bij invoering hybride werken

Werkgevers leveren half werk bij invoering hybride werken

De combinatie van thuiswerken en op kantoor, die blijft. Werkgevers moeten hier wel duidelijker beleid in voeren. Hoogleraar psychologie Mark van Vugt spreekt er over in zijn Opinieartikel in de Trouw

Volgens cijfers van het FNV wil 70 procent van hun leden niet meer permanent terug naar kantoor. Ook werkgevers hebben hun bezwaren tegen thuiswerken deels ingeslikt en zien de bedrijfsmatige voordelen, zoals minder kantoorruimte, en de maatschappelijke voordelen, zoals minder files. Toch zijn er ook zeker punten waar organisaties snel mee aan de slag moeten.

Communicatie over thuiswerken

Mark spreekt over drie belangrijke punten. "Allereerst moeten werkgevers goed nadenken over welke vorm van hybride werken het beste aansluit bij hun activiteiten. Veel organisaties vragen medewerkers 3 dagen per week naar kantoor te komen. Deze keuze lijkt tamelijk willekeurig en mijn indruk is dat werkgevers niet goed uitleggen aan hun medewerkers waarop ze deze verdeling baseren". Daarnaast zijn er nog weinig wetenschappelijke gegevens uit de periode na de pandemie, veel onderzoek komt uit de hoogtepunten van de pandemie en sluiten misschien niet perfect meer aan. Als laatste punt noemt Mark het rekening houden met de behoefte van medewerkers. "Toen Apple en Google het 3-2 model invoerden vertrokken veel talentvolle medewerkers naar bedrijven die flexibeler opereerden". 

Personeelstekort

Ten slotte is het ook vanuit werknemers van het grootste belang haast te maken met de afspraken rondom hybride werken. Momenteel heersen er personeelstekorten in veel arbeidssectoren. Werkgevers zijn wellicht nu iets toeschietelijker om aan de wensen van medewerkers tegemoet te komen. Maar als het personeelstekort straks verdwijnt dan zouden werkgevers wel eens terug kunnen komen op afspraken. Daarom is het belangrijk dat de afspraken rondom hybride werken worden vastgelegd, bijvoorbeeld in de cao’s. 

Het gehele opinieartikel is te lezen op de website van Trouw of op de website van Mark van Vugt

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven