Duurzaam horecaconcept voor uniek Edge Amsterdam-West
Na bijna drie jaar (ver)bouwen is Edge Amsterdam-West eind 2021 opgeleverd als een van de duurzaamste kantoorgebouwen in Europa. HTC Advies kreeg de opdracht om het horecaconcept te ontwikkelen.
(Photo: Jacqueline van den Heuvel)
‘In dit gebouw komen historie, technologie en architectuur op een unieke manier samen. Dat maakt het heel bijzonder om mee te mogen denken over de bedrijfshoreca. Vanzelfsprekend hebben we dat samen met de huurders gedaan. Het belangrijkst is dat zij zich thuis voelen in het nieuwe gebouw.’ - Tom Rietveld, Senior adviseur
Zoveel huurders, zoveel smaken
De wensen van de huurders lagen flink uiteen. Begrijpelijk, want de huurders zijn bedrijven met heel verschillende werkgebieden en bedrijfsculturen. De wensen varieerden dan ook van een boterham met kaas en Bring Your Own tot eventcatering waar last minute champagne en kaviaar kan worden ingevlogen. Tom Rietveld: ‘Om de gemêleerde doelgroep beter te leren kennen, hebben we met een afvaardiging van alle huurders een ontwerpsessie gedaan. Daar hebben we een gezamenlijke basis gelegd. Alle deelnemers waren het erover eens dat het concept ruimte moet bieden aan gezondheid, maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid, technologie, hospitality en efficiency. Concreet hoorden we vooral de wens dat de doorstroom goed moet zijn, zodat iedereen zo goed mogelijk kan genieten van de pauzemomenten.’
Duurzaam keukenontwerp
Edge Amsterdam-West streeft naar het Breeam Outstanding certificaat. Dit houdt in dat het keukenontwerp moet voldoen aan ambitieuze eisen over energiebesparing en CO2-reductie. HTC Advies heeft daarom gekozen voor energiezuinige apparatuur met een kleine footprint en koelingen voorzien van natuurlijke koelgassen met een laag Global Warming Potential (GWP). Om de footprint van de apparatuur zo laag mogelijk te houden is de apparatuur middels een Internet of Things (IoT) oplossing geschikt gemaakt voor slim onderhoud. Maarten van Hussen, senior adviseur: ‘De onderhoudsfirma kan op afstand apparatuur uitlezen en parameters corrigeren. Er zijn significant minder correcties en transportbewegingen nodig om de apparatuur te onderhouden. Hierdoor heeft de apparatuur een langere levensduur, zijn er minder storingen en is de prestatie altijd op niveau. En als er een storing is, dan weet de monteur direct wat er aan de hand is en kan hij het snel verhelpen. Dat is echt duurzaam.’
Balans tussen esthetisch en functioneel
Edwin Grimijzer is blij met hoe het horecaconcept uiteindelijk vorm heeft gekregen. ‘Ik vind het heel mooi hoe de horeca optimaal is geïntegreerd in het totaalontwerp. Zo komen overal de ronde vormen terug en is het – ondanks de gigantische grootte van het gebouw – gelukt om op de begane grond een zekere intimiteit te behalen. Dat heeft de nodige creativiteit gevraagd, maar het resultaat mag er zijn. Wat mij ook aanspreekt, is de balans tussen het esthetische en functionele. Dat maakt het horecaconcept niet alleen mooi, maar ook praktisch.’ Sinds maart 2022 genieten elke dag honderden gasten van de horecavoorzieningen. Met veel positieve reacties over de sfeer en het gevarieerde aanbod aan eten en drinken. Alle reden om trots te zijn!
De werkomgeving centraal in het aantrekken van talent
woensdag 4 oktober
Het aantrekken van nieuw talent is een uitdaging waar veel bedrijven mee geconfronteerd worden. In deze blog van HEVO vertellen ...
Breedweer wint award diversiteit bij European Cleaning & ...
woensdag 4 oktober
“Diversiteit is keihard nodig, iedereen doet ertoe. Als wij in onze mooie sector niet voor diversiteit kunnen zorgen, ...