100 dagen hybride werken. Hoe staan we ervoor?

100 dagen hybride werken. Hoe staan we ervoor?

Trendrapport: Hoe staan we er voor na 100 dagen hybride-werken. VFM Facility Experts kijken naar hoe verschillende opdrachtgevers en werkgevers tegenover het huidige hybride werken staan.

De gangbare en huidige definitie van Hybride werken, is nu vaak: “Een combinatie van werken op kantoor, thuis of elders waardoor medewerkers de ruimte krijgen om bewuste keuzes te maken in waar en wanneer men zijn/haar werk doet” Ook op plekken waar thuiswerken (veel) minder evident is of niet mogelijk lijkt, zie je op kleine schaal stappen en ontwikkelingen. Laboranten die administratief werk opsparen en toch een dagdeel in de twee weken thuis kunnen werken. En ook in het onderwijs accepteren we definitief onderwijs op afstand in combinatie met fysiek lesgeven.

Hybride werken in de praktijk

Met de komst van hybride werken zijn mensen meer vanuit huis gaan werken. Thuis is (deels) ‘het nieuwe kantoor’ en organisaties gaan hier op verschillende manieren mee om. Dit varieert van budget voor kantoorbenodigdheden en planten om je werkplek op te fleuren tot aan vergoeding van een oppas of schoonmaker. Deze nieuwe manier van werken en de verandering die het met zich meebracht is voor veel mensen wennen. De ervaringen met het hybride werken blijken toch overwegend positief te zijn. Zo wordt door zowel werknemers als werkgevers de werk-privé balans als beter ervaren. De productiviteit hoger en ook de motivatie en het werkgeluk van werknemers is de afgelopen periode volgens verschillende werkgevers gestegen. Medewerkers noemen de mogelijkheid tot een meer flexibele dagindeling en de flexibiliteit in waar en wanneer je werkt als pluspunt. Al met al zijn brengt deze nieuwe manier van werken dus veel voordelen met zich mee.

Uitdagingen

Iedere verandering brengt uitdagingen met zich. Dat geldt ook voor de verandering naar een hybride werkvorm. De meningen over bijvoorbeeld hybride overleggen lopen uiteen. Ondanks dat een hybride overleg veel voordelen kent, blijkt dat nog niet iedereen beschikt over de digitale vaardigheden die nodig zijn om daarmee aan de slag te gaan. Het blijkt ook lastig om mensen die op afstand in een hybride overleg aansluiten, goed te betrekken. Gekeken naar de verdeeldheid omtrent dit soort overleggen verwachtten we dat mensen overleggen graag weer fysiek op kantoor willen inplannen. Maar dat blijkt bij veel organisaties niet het geval Zie bijvoorbeeld MN, SVB en KPN. Veel werknemers voelen de behoefte niet meer om naar kantoor te gaan of moeten weer wennen aan alle prikkels op kantoor. Volgens werkgevers komen er tot op heden dan ook minder mensen naar kantoor dan verwacht

Hybride werken, blijft dat wel?

Is hybride werken dan wel een duurzame manier van werken? Het antwoord hierop is ja, hybride werken wordt gezien als een duurzame en toekomstbestendige manier van werken. Ondanks de uitdagingen die er nu nog zijn wordt niet verwacht dat we nog volledig teruggaan naar de manier van werken zoals we dat deden voor de Coronapandemie. Op onderdelen is ‘de geest uit de fles’. Mogelijk wordt het wellicht niet eens meer geaccepteerd als we terug zouden moeten naar pré Corona werkwijzen. Hybride werken gaat zich door middel van testen en verbeteren de komende periode verder vormen. Er ontstaat steeds meer duidelijkheid en houvast voor zowel werkgevers als werknemers, afgestemd op ieders eigen organisatie. Leiderschap binnen deze nieuwe werkvorm gaat zich steeds meer richten op vertrouwen in plaats van controle en sturing en wordt daarmee meer resultaatgericht.

Dit is een excerpt uit het Trendrapport van VFM

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven