ABB maakt fabriek en kantoor in Ede CO2-neutraal

ABB maakt fabriek en kantoor in Ede CO2-neutraal

Volgens het Klimaatakkoord, moet in 2030 de CO2-uitstoot 51% lager zijn dan die van 1990. ABB doet méér. Al haar (productie) locaties in de wereld zullen in 2030 al volledig CO2-neutraal zijn.

Met de praktische ervaring opgedaan bij vestigingen in China, Finland en Duitsland, wordt het concept van ABB’s 'Mission to Zero' in Ede voortgezet. De transformatie wordt gerealiseerd door digitale technologieën te combineren met maatregelen om het energieverbruik te verminderen en door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.

Monitoren en sturen in de fabriek

De fabriek heeft een vloeroppervlak van 11.400 vierkante meter. Er worden jaarlijks miljoenen installatiedozen en duizenden verdeelkasten, geproduceerd. In de fabriek zijn alle 75 machines voorzien van EQ energiemeters, waarmee exact het energieverbruik gemonitord kan worden in combinatie met ABB Ability Energy Manager. (Zie de korte videodemo onderaan de pagina). Zo monitoren wij tot op machineniveau de energie en wordt per batch van producten inzicht verkregen. Tevens kijken wij op machineniveau hoe en waar besparingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld door temperatuurverlaging in de fabricage. Dit kan het energiegebruik met 30% reduceren. Alle hydraulische aandrijvingen zijn vervangen door elektrische. Hierdoor wordt bij de fabricage voor elke kilogram product 75% minder energie gebruikt. Verder wordt gebruik gemaakt van geavanceerde cobots. 

Gebouwbeheersysteem

Het vervangen van alle (nood)verlichting door LED zorgt voor een verlaagd energieverbruik met 85 MWh per jaar. De 1250 zonnepanelen zijn goed voor de opwekking van 213 MWh. Verder wordt volgend jaar een slim gebouwbeheersysteem aangelegd waarmee bijvoorbeeld de intensiteit van de verlichting aangepast wordt aan de hoeveelheid  zonlicht en dat de verlichting en verwarming alleen inschakelt bij aanwezigheid van mensen in een ruimte. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de reeds toegepaste intelligente besturingstechnologieën Cylon en KNX.

Duurzaam

ABB heeft in Ede 11 AC-oplaadpunten voor elektrische voertuigen voor werknemers en bezoekers en 1 Snellader. Nu is al 25% van het wagenpark elektrisch, een transitie die versneld wordt doorgezet.

De ingekochte elektriciteit is 100% groen en de ongeveer 80.000 m³ gas die nu nog in de fabriek wordt gebruikt, wordt tot halverwege 2023 CO2 gecompenseerd door certificaten van een windmolenpark in South Dakota (USA). In 2023 wordt een warmte-/koudeopslag gerealiseerd, die de warmte die tijdens het productieproces wordt gegenereerd, ondergronds opslaat voor verwarming in de wintertijd. De fabriek wordt daarmee volledig gasvrij. 

ABB gebruikt, als eerste op de markt, gerecyclede kunststoffen bij de productie. Van alle producten die nu de fabriek verlaten, wordt gemiddeld 27% geproduceerd met gerecyclede grondstoffen.

Inzichten

Wij hebben geleerd dat het belangrijk is om vanaf het begin een verantwoordelijke projectmanager vrij te maken voor de transitie en al je medewerkers hierbij te betrekken. Niet alleen voor het creëren van draagvlak voor veranderingen maar hierdoor wordt sneller meegedacht in betere en praktische oplossingen. ABB gaat in Nederland een campagne starten met de titel ‘Naar zero C02 – Ga je mee?’ Daarmee roepen wij leveranciers, klanten, maar ook andere aanbieders op om mee te denken over de doelstelling om de CO2-uitstoot omlaag te brengen en zoveel mogelijk energieverbruik te reduceren. Energiebesparing realiseer je niet alleen. Als bedrijf opereer je in een productketen van toeleveranciers en afnemers. Ook de overheid is een belangrijke partner. Je loopt immers tegen allerlei wetgeving aan. Niet alleen tijdrovende, maar soms ook complexe procedures. Wij delen onze opgedane kennis en leerpunten graag en vragen aan de markt én aan de bedrijven op het bedrijfsterrein in Ede om meer in gang te zetten.

Wil je meer lezen over deze transitie? Bekijk dan hier het volledige bericht

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven