Naar Energielabel C en A

Naar Energielabel C en A

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Zo niet, dan kan de gemeente hiertegen optreden. Wat kunnen bedrijven doen om dat te voorkomen?  Lees er alles over in deze blog van ABB en Workplace expert Hans Nas.

Is uw kantoorgebouw toekomstbestendig?

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Zo niet, dan kan de gemeente hiertegen optreden. Wat kunnen bedrijven doen om dat te voorkomen? En hoe kunnen ze doorpakken om gelijk de volgende stap te zetten? We spraken hierover met Hans Nas, Business Development Specialist van ABB.

Het gesprek met Hans staat gepland naar aanleiding van het kennisdocument dat ABB recent presenteerde. “Met als titel ‘Maak uw kantoor toekomstgericht door verbeterde energie-efficiëntie’ wordt de weg gewezen naar energielabel C en A”, licht Hans Nas toe. “Dat label C is het verplichte begin, omdat alle kantoren met ingang van volgend jaar over energielabel C moeten beschikken.” Wie niet weet wat het energielabel van zijn kantoorgebouw is, kan dat eenvoudig checken op de website van de overheid. “Voor facility managers en eigenaren van kantoorgebouwen zonder energielabel C is in het kennisdocument een handig stappenplan opgenomen. Zo kan doelgericht worden gewerkt aan een toekomstgericht kantoorgebouw.”

Van energielabel C naar A

Maar de toekomst stopt niet met het bereiken van energielabel C. “Het is een mooie stap maar voor de toekomst niet voldoende”, licht Hans Nas toe. “Wie verstandig is maakt van de investering in energielabel C gelijk een opstap naar energielabel A. De maatregelen daarvoor vragen wel een langere voorbereiding maar als die stap wordt gezet, is het eindresultaat een toekomstbestendig kantoorgebouw.”

Energie-efficiëntie door connectiviteit

Als we Hans vragen waar de verschillen tussen de beide energielabels zitten, antwoordt hij: “Energielabel A draait om energie-efficiëntie, connectiviteit en intelligentie. Door een vergaande connectiviteit kan het energie-aanbod flexibel worden afgestemd op veranderende behoeften van individuele gebruikers. Het koppelen van energiesystemen en -installaties voorkomt energieverspilling. Kantoorruimten gebruiken pas energie wanneer ze daadwerkelijk worden gebruikt.”

Intelligentie optimaal benutten

Zo’n energie-efficiënte omgeving wordt mogelijk door verlichting, zonwering, verwarming, koeling, beveiliging en slimme energiemeters met elkaar te verbinden door een intelligent monitoring- en besturingssysteem. Hans Nas: “De datastromen die zo ontstaan, bieden een uitstekende basis voor optimaal energieverbruik. Tegelijkertijd kan die intelligentie ook worden ingezet om duurzame elektriciteit (windturbines, zonnepanelen) via het lokale slimme elektriciteitsnet te verdelen. Zo blijven vraag en aanbod keurig op elkaar afgestemd en ontstaat een toekomstbestendig kantoorpand dat energie-efficiënt is, voor lagere kosten zorgt én beter en eenvoudig is te onderhouden.”

Concrete oplossingen

Voor energielabel C is de datum van 1 januari 2023 verplicht. Is er ook een datum waarop energielabel A een feit moet zijn? Hans Nas: “Dat zal naar verwachting 2030 zijn. Daarom hebben we in het Kennisdocument een stappenplan opgenomen naar energielabel A.” Op de vraag welke systemen hiervoor zijn in te zetten en of die te combineren zijn met bestaande systemen, licht Hans Nas toe: “Om zo goed mogelijk begeleiding te bieden bij het realiseren van energielabel A, omvat het Kennisdocument een overzicht van oplossingen waarmee energielabel A binnen bereik komt. Daarbij gaat het onder meer om centrale HVAC-sturing in combinatie met gebouwautomatisering, maar ook om energieopslag, inzicht in energieprestaties en veilige, slimme en duurzame cloudoplossingen om het energieverbruik te monitoren, analyseren en optimaliseren.”

Bekijk ABB's Whitepaper over het onderwerp hier

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Hans  Nas

Hans Nas

Business Development Specialist Smart Buildings, ABB

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven