Kloof tussen bedrijven en aandeelhouders over ESG-rapportages

Kloof tussen bedrijven en aandeelhouders over ESG-rapportages

Er is een 'disconnect' tussen ondernemingen en hun aandeelhouders om rapportages over ESG. Ondernemingen en beleggers zitten niet op één lijn over de beste manieren om duurzaamheid in de bedrijfsrapportage te verweven. 

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van adviseur en accountant EY dat ook grote betekenis heeft voor de vastgoedsector. Transparantie is een belangrijk punt voor wederzijds begrip. Maar aan die verwachtingen wordt niet voldaan, zo blijkt uit de EY Global Corporate Reporting and Institutional Investor Survey

Driekwart van de ondervraagde beleggers zegt dat 'bedrijven zeer selectief zijn in de informatie die ze aan beleggers verstrekken, waardoor bezorgdheid ontstaat over greenwashing.

Bedrijven blijven meer tijd, middelen en leiderschapsinspanningen investeren in duurzaamheid. Er bestaat echter nog steeds een grote kloof tussen de verwachtingen en doelstellingen van ondernemingen en hun beleggers als het gaat om ESG-informatie. EY onderzocht deze kwesties door een methode waarbij duizend senior finance medewerkers van ondernemingen die verslag uitbrengen en 320 institutionele beleggers als gebruikers van die informatie werden ondervraagd. Er komen drie belangrijke thema's naar voren voor de toekomst van de bedrijfsrapportage:

  1. De kloof tussen ondernemingen en beleggers: Er is een aanzienlijke kloof tussen ondernemingen en beleggers als het gaat om het handhaven van een focus op waardecreatie en duurzame groei op lange termijn, en het vermijden van kortetermijndenken.
  2. Het belang van effectieve bedrijfsrapportage: Effectieve bedrijfsrapportage kan de sleutel zijn tot het opbouwen van afstemming en begrip, maar beleggers zeggen dat de huidige ESG-informatie niet aan hun eisen en verwachtingen voldoen.
  3. Inzicht in de verwachtingen: Om deze kloof te dichten, stelt het onderzoek voor dat bedrijven een beter begrip moeten opbouwen van de duurzaamheidsverwachtingen van langetermijnbeleggers en hun vertrouwen moeten verdienen door de betrokkenheid van de financiële functie bij ESG-bekendmakingen te definiëren.

Het hele onderzoek en survey is hier te lezen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven