Serieuze verduurzaming op een leuke manier

Serieuze verduurzaming op een leuke manier

De Rijksoverheid heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Om dit te bereiken zetten steeds meer Rijksonderdelen serious games in.

Serious games zijn een leuke én effectieve manier om duurzaam gedrag te stimuleren. Dat blijkt uit de eerste ervaringen en resultaten bij Rijkswaterstaat, FMHaaglanden en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Effectiever leren door gaming

Games zijn niet alleen maar vermaak meer, ze worden steeds vaker ingezet voor andere doeleinden. Serious games zijn hier een goed voorbeeld van, deze games zijn echt gericht op leren ookal blijven ze leuk en meeslepend. Het combineren van vermaak en leerelementen is erg effectief voor het leren van nieuwe dingen én het geeft een positief gevoel.

PHI Factory & The 2B Collective hebben met hun game kunnen bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van Rijksoverheid. Ze hebben inmiddels 1674 medewerkers geactiveerd, vanuit de 3 overheidsonderdelen Ministerie OCW, Rijkswaterstaat en Facility Management Haaglanden. Zij hebben de afgelopen 2 jaar al spelenderwijs kennis opgedaan over duurzaamheid, (kleine) duurzame acties uitgevoerd in de praktijk en onderling kennis en ideeën met elkaar gedeeld.

" Met de Duurzame Spelen zetten we mensen echt in de actiemodus en zo brengen we een collectieve beweging op gang richting een duurzame Rijksoverheid." - Michael van der Meer, Circular Economy Accelerator bij PHI Factory

Een groot succes

De game sloeg goed aan bij RWS. “Iemand die nooit zo van duurzaamheid was, is als een blad aan de boom omgeslagen sinds we die pilot gedaan hebben. Nu is hij onze grootste ambassadeur. Bij sommige mensen werkt dit dus echt op deze manier”, vertelt Ellen Hoog Antink, strategisch adviseur circulariteit bij RWS. De positieve ervaringen van RWS inspireerden FMH en OCW om hun eigen Duurzame Spelen te organiseren.

De FMH Duurzame Spelen waren de aftrap van een bredere veranderaanpak voor meer duurzaamheid in onze dienstverlening en bedrijfsvoering. “Als je alleen een serious game uitvoert zonder bredere aanpak, dan krijg je niet het gewenste aantal deelnemers en effect. Iedereen binnen FMH moet nu weten wat de SDG’s zijn en wat FMH eraan doet. De volgende stap is dat het in het dagelijks werk wordt toegepast volgens het veranderplan wat we met onze directieleden hebben bepaald.”

Lees het volledige bericht van denkdoeduurzaam hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven