Kan je als sollicitant vragen wat je maar wilt?

Kan je als sollicitant vragen wat je maar wilt?

In de huidige markt kun je als sollicitant vragen wat je maar wilt. Dat is de stelling die het FD bespreekt in een recente column. De werkgever moet zoeken in doorontwikkeling.

Tijdens het SWP Congres in november is de krapte op de arbeidsmarkt uitgebreid besproken. Maar ook in het nieuwe jaar zal de krapte op de arbeidsmarkt levend blijven. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van UWV.

Werkgever blijft zoeken

Werkgevers die moeite hebben met het vullen van vacatures kijken echter nog niet naar de bredere mogelijkheden. Ruim een derde van de werkgevers geeft aan dat ze door de krapte eerder mensen aannemen die niet voldoen aan alle kwalificaties. Wanneer je dan de juiste kandidaten hebt, is het belangrijk je aanbod binnen de perken te houden. Een nieuwe medewerker die meer betaald krijgt dan een zittende medewerker met meer ervaring kan tot scheve ogen leiden.

Een constant stijgend loon bij nieuwe medewerkers lijkt dus niet de oplossing.

Werknemers behouden

Het behouden en ontwikkelen van bestaande medewerkers is voor sommige organisaties een veel betere optie dus. "Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt, wordt het vasthouden en ontwikkelen van bestaand personeel belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk is essentieel om medewerkers te binden en boeien", zegt Verduijn.

Ook kunnen werkgevers volgens Verduijn nog eens goed naar de sollicitatieprocessen kijken. "Voor sommige functies is het belangrijk om de juiste diploma's te hebben. Toch zijn er ook functies waar vaardigheden belangrijker zijn dan diploma's. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld ook evalueren of alle vaardigheden al aanwezig moeten zijn tijdens het solliciteren. Sommige vaardigheden kunnen ook tijdens het werken worden geleerd", zegt Verduijn.

Via UWV en FD

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven