Hoe zorg je dat je in 2050 volledig circulair bent?

Hoe zorg je dat je in 2050 volledig circulair bent?

De markt moet in 2050 volledig circulair zijn. Dennis Meesters, verantwoordelijk voor de kantoren bij FrieslandCampina, vertelt bij de Round Table 'Circulariteit' over zijn visie.

De deelnemers beginnen de Round Table met aangeven wat circulariteit voor hun organisatie betekent. Dennis Meesters probeert bij de natuurlijke momenten en bij de gebouwen niet alleen zo Parisproof mogelijk te zijn, maar ook zoveel mogelijk in te zetten op hergebruik. Hij blijft echter wel bescheiden: “Overall staat circulariteit bij ons nog in de kinderschoenen, daarom dat ik hier vooral ben om te leren en om meer maturity op dit onderwerp te krijgen.”

Duurzaam eten

Bij de tweede stelling van de Round Table wordt ingezoomd op de voedselketen: Facility management kan veel meer doen om de voedselketen verder te verduurzamen. Bij FrieslandCampina is plant-based en vegetarische catering geen prioriteit, zegt Dennis: “Er is geen actief beleid op dat punt.” Hij legt uit waarom: “Zuivel is onze corebusiness. En onze beroepspopulatie is zodanig dat het geen belangrijk onderwerp is. We bieden het overigens wel aan.” FrieslandCampina zoekt daarom bij voedsel naar winst op andere gebieden: “We streven naar zero waste in het proces eromheen en het goed managen van de inkoop. In die zin is het wel een strategisch vraagstuk voor het bedrijf. Bij de catering lopen we echter niet voorop.”

Mensen mee krijgen

Je hoeft mensen vaak niet te overtuigen dat duurzaam zijn een goed doel is, om dat in actie om te zetten is een grotere uitdaging. Dennis ziet wel een verschil in de generaties bij zijn organisatie: “Ik merk dat jongere mensen er bewuster over zijn en er actiever mee bezig zijn.” Hij haalt nog iets anders aan: “De afgelopen periode hebben we footprintchallenges gedaan op individueel niveau en op teamniveau. Dat helpt, want nu krijgen we steeds meer vragen of op een afdeling de temperatuur ook naar beneden kan. En er wordt ook anders – positiever en enthousiaster – gekeken naar hergebruikt meubilair. Mensen acteren op in het zicht lopende dingen.

Dennis is daarom ook volledig van overtuigd dat FrieslandCampina de doelstelling voor 2050 rond klimaatneutraal zijn en volledig circulair gaat halen: “Ik heb vertrouwen in waar we staan en nog meer in de generaties na ons, die er met nog meer energie en drive mee bezig gaan. Daarnaast heb ik veel vertrouwen in innovatie. En het gedrag? Dat komt wel. Uiteindelijk draaien we als mensheid allemaal bij. Los van of dat met zachte of met dwingende hand is.” Joris heeft voor Nederland geen twijfels: “Dat gaan we redden.

Aanwezigen van de Round Table onderstreepten het belang van open gesprekken over het onderwerp. Dennis stemt hier mee in: “Vertel daarbij ook dat we eigenlijk al heel veel doen. En doe hetzelfde als bij het opvoeden van kinderen: stimuleer positief! Want het heeft een positief effect op de organisatie en de medewerkers als je te horen krijgt dat je al heel veel bijdraagt. Steeds te horen krijgen dat je in een ‘vieze’ auto rijdt, stimuleert niet.”

Lees het volledige Round Table verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven