Hoe ISS circulariteit mogelijk maakt

3 min

 

Hoe ISS circulariteit mogelijk maakt

Circulariteit is een hot topic, maar hoe zorg je voor een volledig circulaire markt in 2050? Esther ter Braak, Sustainable & Zero Waste Manager bij ISS Nederland vertelt over de acties en visie van ISS.

Tijdens de vierde Round Table Duurzame Impactmakers sprak Esther over wat circulariteit voor ISS betekent. Esther ter Braak stelt dat circulariteit bij ISS niet echt een doel op zich is, maar wel een manier om de klimaatimpact naar beneden te krijgen. Door circulair inkopen worden minder nieuwe grondstoffen gebruikt, wordt minder land gebruikt en wordt minder CO2 uitgestoten.

De voedselketen

Bij de tweede stelling van de Round Table wordt ingezoomd op de voedselketen: Facility management kan veel meer doen om de voedselketen verder te verduurzamen. Esther trapt af en bevestigt daarbij de stelling: “We zijn er nog lang niet, ook niet bij ISS. Zo werken we hard om voedselverspilling tegen te gaan en zitten we midden in een eiwittransitie, de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Met die transitie kunnen we grote impact maken omdat bijna 50 procent van onze CO2-uitstoot in scope 3 te herleiden is naar food service. Tegelijkertijd zitten er ook uitdagingen in: de klanten en de gasten mee krijgen, maar ook onze eigen staf meekrijgen, want zij moeten met lekkere plantaardige eiwitten het vlees laten vergeten. Bij dat alles is mindset en communicatie via storytelling essentieel zodat mensen stap voor stap bewust worden van wat ze eten. Daarnaast kunnen we kijken naar circulaire grondstoffen als koffiedrab, oesterzwammen en sinaasappelschillen.”

Waarom levert ISS nu dan nog vlees?  “We willen in drie jaar naar 80 procent plant-based gerechten. Op weg daarnaartoe hebben we achter de schermen al veel producten gesaneerd. Ook is de kaart aangepast omdat de koks meer plant-based recepturen hebben. Tegelijkertijd merken we ook in klantgesprekken dat ze het kroketje nog niet willen missen. Wel zijn er al een paar opdrachtgevers die plant-based als standaard aanbod willen met vlees als optie. Als ISS willen we overigens niet communiceren of iets vegan of vega is, maar vooral dat het een lekker broodje is.”

Gaat het genoeg zijn?

Of het allemaal voldoende is, zal nog moeten blijken. De laatste stelling draagt twijfel in zich en daagt de deelnemers uit: De markt is nog lang niet circulair. "Het gaat niet lukken om in 2050 volledig circulair te zijn". Esther benadrukt het belang van tussendoelen. “Als die meetmomenten namelijk aantonen dat het te langzaam gaat en dat je het einddoel niet gaat halen kun je alsnog ingrijpen en het indien nodig alsnog opleggen.” Want, zo benadrukt ze, er zijn voldoende wegen die hierbij naar Rome leiden: “Je kunt efficiënter gaan werken, je kunt anders met grondstoffen omgaan en je kunt proberen belemmeringen weg te halen. Een belangrijke daarbij is dat beslissingen gemaakt worden vanuit een financieel oogpunt. Met name de zichtbare kosten en opbrengsten voor de aandeelhouders. Zonder de werkelijke klimaat- en social kosten inzichtelijk te maken."

Bekijk het volledige Round Table verslag hier.

Delen:

Meer nieuws

Aanpassing CSRD: “Route naar toekomstbestendiger bedrijf”

Aanpassing CSRD: “Route naar toekomstbestendiger bedrijf”

maandag 11 augustus

De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is aangepast en uitgesteld, na een besluit van het ...

Lees meer

Hoe inclusief is jouw organisatie écht?

Hoe inclusief is jouw organisatie écht?

woensdag 6 augustus

“Psychologische veiligheid is geen zachte wens, het is een harde voorwaarde voor inclusie.” Die boodschap brengt ...

Lees meer

Hoe een campus mogelijkheden biedt voor netcongestie

Hoe een campus mogelijkheden biedt voor netcongestie

dinsdag 5 augustus

De campus is in transitie! Dat vraagt een integrale aansturing vanuit een totaalperspectief. Maar hoe realiseer je een nieuwe ...

Lees meer

De vraag naar aanwezigheid

De vraag naar aanwezigheid

maandag 4 augustus

In deze blog van Gerda Stelpstra, Head of strategy Consulting bij Envalue, kijken we dieper naar de 'vraag om aanwezigheid'. ...

Lees meer

Bijzaak nieuwe partner Smart WorkPlace

Bijzaak nieuwe partner Smart WorkPlace

vrijdag 1 augustus

Bijzaak zet zich in voor een veilige, inspirerende en comfortabele werkomgeving. Om deze doelstelling nog beter tot leven ...

Lees meer

Webinar: Vernieuwde software voor gebouwonderhoud

Webinar: Vernieuwde software voor gebouwonderhoud

donderdag 31 juli

Een meerjaren onderhoudsplanning blijft vaak steken in een statische lijst, die te weinig bijdraagt aan belangrijke doelstellingen. In ...

Lees meer

FMXXL versterkt het MT met Eric de Wit.

FMXXL versterkt het MT met Eric de Wit.

woensdag 30 juli

Per 1 september komt Eric de Wit het team van FMXXL versterken als commercieel directeur. Een nieuwe rol binnen dit snelgroeiende ...

Lees meer

WorkPlace Inside: Sven Toelen

WorkPlace Inside: Sven Toelen

woensdag 30 juli

Voor Sven Toelen zit ontspanning juist in actie. Wat fysieke inspanning doet voor zijn balans vertelt hij in deze WorkPlace ...

Lees meer

Achter de schermen van de NAVO-top 2025

Achter de schermen van de NAVO-top 2025

dinsdag 29 juli

De NAVO-top was een logistieke monsterklus. Alvero vertelt hoe zij voor dit soort evenementen gebruik boven bezit blijven ...

Lees meer

DPD Nederland nieuwe partner Smart WorkPlace

DPD Nederland nieuwe partner Smart WorkPlace

maandag 28 juli

DPD is de grootste speler op de Europese markt van pakketverzenders. Dagelijks staan er wereldwijd zo'n 57.000 medewerkers ...

Lees meer

Waarom zou je nog naar kantoor komen?

Waarom zou je nog naar kantoor komen?

vrijdag 25 juli

Waarom zou iemand nog naar kantoor komen in 2025? In Sodexo's whitepaper 'De kracht van de werkplek' helpen ze onderzoeken ...

Lees meer

Generatieverschillen op de werkvloer groeien en werkgevers zijn onvoldoende voorbereid 

Generatieverschillen op de werkvloer groeien en werkgevers zijn ...

donderdag 24 juli

Werkgevers onderschatten het effect van generatieverschillen op de werkvloer. Dat stelt HEYDAY Hospitality naar aanleiding ...

Lees meer

ISS investeert in kwaliteit met het Site Manager Certificering Programma

ISS investeert in kwaliteit met het Site Manager Certificering ...

donderdag 24 juli

Om ervoor te zorgen dat iedere site manager, ongeacht de locatie, beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en het vertrouwen ...

Lees meer

SWP Talks #68: Inclusiviteit

SWP Talks #68: Inclusiviteit

woensdag 23 juli

In deze aflevering van SWP Talks kijken experts naar welke factoren bijdragen aan een inclusieve werkplek: van leiderschap ...

Lees meer

WorkPlace Inside: Gerda Stelpstra 

WorkPlace Inside: Gerda Stelpstra 

woensdag 23 juli

Het opgroeien in verschillende landen en culturen vormde Gerda Stelpstra's blik op de werkplek en omgeving. Hoe die invloeden ...

Lees meer

De belangrijkste veranderingen na 5 jaar thuiswerken

De belangrijkste veranderingen na 5 jaar thuiswerken

dinsdag 22 juli

In maart 2020 moest de kantoormens verplicht gaan thuiswerken. Wat is er sindsdien veranderd? In de BNW Index kijken ...

Lees meer

''Herbruikbare koffiebekers zijn uiteindelijk goedkoper dan wegwerpbekers''

''Herbruikbare koffiebekers zijn uiteindelijk goedkoper dan wegwerpbekers''

dinsdag 22 juli

Het dagelijkse kopje koffie heeft veel gevolgen. Jaarlijks gooien we namelijk 3 tot 5 miljard koffiebekers weg. En die worden ...

Lees meer

Grip op slimme gebouwtechnologie

Grip op slimme gebouwtechnologie

dinsdag 22 juli

De digitalisering van kantoren is in volle gang. Veel organisaties zijn inmiddels deels of geheel voorzien van slimme toepassingen. ...

Lees meer

Gezonde en productieve medewerkers door biophilic design

Gezonde en productieve medewerkers door biophilic design

maandag 21 juli

Nederlanders brengen zo’n 90% van de tijd binnen door. In steriele omgevingen met TL-verlichting, kantoren zonder ...

Lees meer

Collectief van partners leidt Brink de toekomst in

Collectief van partners leidt Brink de toekomst in

woensdag 16 juli

Na de onlangs aangekondigde verkoop van Brink Software treedt de holdingdirectie, bestaande uit Adriaan Visser, Erik Deiman ...

Lees meer

Terug naar boven