Ferdinand Grapperhaus (PHYSEE) over algoritmes tegen energieverspilling

Ferdinand Grapperhaus (PHYSEE) over algoritmes tegen energieverspilling

Door de oorlog in de Oekraïne de daaropvolgende energieprijsexplosie willen projectontwikkelaars hun gebouwen zo energiezuinig mogelijk maken. Maar hoe bestrijd je energieverspilling?

PHYSEE ontwikkelt ‘slimme ramen’ en in Op1 vertelde CEO Ferdinand Grapperhaus hoe ver de techniek in Nederland is op het gebied van duurzaamheid en wat we nog kunnen verwachten.

Smart Buildings

PHYSEE is begonnen met het ontwikkelen van slimme ramen. “Als je slimme ramen hebt, moet je eigenlijk een heel slim gebouw hebben. Om een slim gebouw te krijgen, moet je slimme software en slimme sensoren ontwikkelen. Dat doen we allemaal. Uiteindelijk hebben wij slimme software ontwikkeld, waarmee we de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren. En dat tot wel vijftig procent.”  De eerste twintig procent is heel eenvoudig, vertelt Ferdinand Grappenhaus. “Heel veel installaties in gebouwen verspillen heel veel energie. Die zijn helemaal niet op elkaar ingespeeld. Zodra je in een gebouw komt, of het nou nieuwbouw of een bestaand gebouw is, kan je al heel snel het laaghangende fruit eruit halen door dingen beter op elkaar in te richten. Vervolgens kijken wij naar hoeveel natuurlijke warmte er beschikbaar is.”

Kijk hier het gesprek met Ferdinand Grapperhaus terug via NPO Start.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven