Peter van Uhm over leiding geven in duurzaamheid

Peter van Uhm over leiding geven in duurzaamheid

Leiding geven is niets anders dan gedrag beïnvloeden van anderen in de richting waarin jij het wil hebben. Dat stelt oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.

18 januari tijdens het eerste Executive Breakfast in het sfeervolle Slot Doddendael in Ewijk was Peter van Uhm aanwezig als speciale gast.

Duurzaamheid bij Defensie

Speciale gast Peter van Uhm trapt de Round Table over Leiderschap in Duurzaamheid af en vertelt hoe hij tijdens zijn 40-jarige loopbaan (1972-2012) bij Defensie in 2008 opklom tot de hoogste functie, oud-commandant der Strijdkrachten. In die functie was hij ook de hoogste militaire adviseur van de minister van Defensie en soms van de hele regering. “Bij Defensie is leidinggeven corebusiness. Zelf kom ik uit de tijd van de dienstplichtigen, waar de grootste uitdaging was de dienstplichtigen te motiveren. Want uiteindelijk is leiding geven niets anders dan gedrag beïnvloeden van anderen in de richting waarin jij het wil hebben.”

Van Uhm leerde in die periode dat maar één ding belangrijk is bij leiding geven: “Vertrouwen. Mensen testen dat vertrouwen onmiddellijk op je morele kompas. Daarbij hebben ze een sensor waarmee ze aanvoelen of dat kompas goed of niet goed zit. Vervolgens is het aan jou als leidinggevende om te laten zien dat je daar goed mee om gaat en dat je een goede verbinding met je mensen hebt.” Volgens Van Uhm wordt in Nederland te lichtzinnig gekeken naar de verbinding die nodig is om een goed leider te zijn. “Bij de juiste verbinding moet je namelijk bereid zijn om je nek uit te steken voor je mensen en voor je mensen te zorgen.” Hij haalt vervolgens een voorbeeld aan waarbij hij de tuin van een gesneuvelde soldaat liet opknappen door zijn collega’s in de tijd en op kosten van Defensie. “De CFO gaf daarop in eerste instantie aan dat dit niet kon binnen bestaande begrotingsregels en wetten. Toen hij echter begreep om welke tuin het ging zei hij: het kan niet en mag niet, maar het geld gaan we vinden.” Van Uhm noemt het een van zijn beste besluiten: “Het was goed voor het gezin, het was goed voor de collega’s en in de organisatie sprak zich de boodschap rond: when the shit hits the fan, is de organisatie er zelfs voor je gezin. Met als gevolg dat mensen voor je door het vuur gaan.”

Sceptici en saboteurs

Als speciale gast van de Executive Breakfast en Round Table is het slotwoord voorbehouden aan Peter. “Het eerste dat ik wil meegeven is dat we overal sceptici en saboteurs hebben. De kunst is om hen mee te krijgen. Want als we doorgaan met wat we deden lopen we straks als lemmingen naar de afgrond. Zoals Darwin al zei: zij die zich aanpassen overleven. Ik geloof dat je uiteindelijk de sceptici en saboteurs meekrijgt. Mochten ze desondanks uiteindelijk niet willen dan moet je het lef hebben om een hard besluit te nemen en moeilijke keuzes te maken. Want zonder die keuzes gaan we er niet komen!”

"Vier je successen en vent ze uit. Want goed voorbeeld doet goed volgen.” - Peter van Uhm

Alle aanwezigen spreken uitgebreid over hun visie op leiderschap en duurzaamheid in het volledige verslag. Deze is in zijn geheel hier te lezen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven