De waarde van werken op kantoor

De waarde van werken op kantoor

Het merendeel van je uren op kantoor aanwezig? Kim van Blijenburgh spreekt over hybride werken bij CTOUCH tijdens de Round Table 'Hybride Werken'.

“Er zit een generatiethema achter het hele verhaal. Je hebt namelijk te maken met verschillende behoeftes om flexibel te zijn, je aan te passen en om privé en werk in balans te houden.” - Kim van Blijenburgh, HR manager CTOUCH

Waarde van thuiswerken en werken op kantoor

Van Blijenburgh vertelt dat CTOUCH met medewerkers gesprekken heeft gehad over wat voor hen de waarde van thuiswerken en van werken op kantoor is. “Daar merkten we echt verschillen. De een wil gezelligheid, elkaar langer spreken, niet functioneel de Teams-meeting in, de klant op kantoor en de energie ervaren die opborrelt als je met een groep of anderen spreekt. De ander wil het team samenbrengen en weer een ander wil vooral een concentratiewerkplek.

Uiteindelijk hebben we gekeken naar de behoeften en naar hoe we op basis daarvan de ruimtes multifunctioneel kunnen inrichten. Verder hebben we lang nagedacht over het beleid en de vraag hoe je de behoeftes van medewerkers mengt met de behoeftes van het bedrijf.

Multi-purpose ruimtes

Ook het kantoor van CTOUCH in Eindhoven heeft de afgelopen twee jaar een verandering ondergaan, vertelt Van Blijenburgh. “We hebben meer grotere ruimtes gekregen waar we een fysieke setting neer kunnen zetten voor onze klanten en waar we kunnen brainstormen en vergaderen. Maar ook bijvoorbeeld een wand met allerlei monitoren, waarmee we een hele groep medewerkers van klanten kunnen trainen op afstand. Tegelijkertijd zijn er echter ook nog steeds vaste werkplekken, omdat mensen het prettig vinden bij hun clubje te zitten.”

"We halen bij hybride werken de voordelen eruit en kiezen bewust gelegenheden en klanten uit waarvoor we wel naar kantoor gaan. Tegelijkertijd ben ik me er door twee jaar corona veel meer bewust van geworden wat de waarde is om wel naar kantoor te gaan. Het hangt bovendien af van hoe je werkt – is dat erg projectmatig? – en of de resultaten van de business goed meetbaar zijn.” Van Blijenburgh geeft ook aan dat CTOUCH waar nodig functionaliteiten in het kantoor aanpast naar aanleiding van wensen van medewerkers, bijvoorbeeld door meer kleinere concentratiewerkplekken te creëren.

Verplicht naar kantoor

CTOUCH durft daarnaast beleid te maken wat niet bij iedere sollicitant goed valt, zegt Van Blijenburgh: “Zo verwachten wij dat medewerkers het merendeel van de tijd naar kantoor komen. Vanwege het ontmoeten. Wij geloven dat er meer uitkomt als je elkaar ziet en met elkaar communiceert. Bovendien ontvangen we graag klanten op kantoor.” Ze geeft toe dat het beleid heeft geleid tot flinke discussies: “We hebben daarom enquêtes en medewerkerstevredenheidsonderzoeken gedaan waarin we vroegen wat ze wilden en waarom. Medewerkers gaven daarin aan dat ze zich thuis beter konden concentreren, dat ze thuis flexibeler waren en dat ze beter de privé-werkbalans konden bewaken. Als organisatie hebben we vervolgens aangegeven hoe wij daarin staan. Zonder de ogen te sluiten voor de aangedragen argumenten van de medewerkers. Daarnaast hebben we gekeken wat het betekent voor de way of working en voor de managers als medewerkers het merendeel van de tijd naar kantoor komen. Je moet als manager namelijk goed weten hoe je team werkt en waar je elkaar raakt in werkzaamheden.”

Ook is het belangrijk om leuke dingen te doen als team zoals teamuitjes. Van Blijenburgh beaamt dat: “Verbinding zit ook in het van tijd tot tijd leuke dingen met elkaar doen.” Bij Rever zijn de medewerkers regelmatig bij opdrachtgevers in het land. Toch ligt volgens Douw de basis voor veel collega’s op het kantoor. “Dat komt omdat ik, maar ook veel collega’s, het heel fijn vinden daar te zijn. Bovendien heb ik op kantoor een fijne werkomgeving die me inspireert.” De deelnemers concluderen dat er op het punt van verbinding bij hybride werken geen goed of fout is, en ook geen gouden regel voor welke variabelen wel en niet goed werken. Braaksma ziet wel iets anders: “Ik denk dat bij hybride werken het gevoel van vrijheid belangrijk is. Waarbij je de mogelijkheid hebt om thuis te werken maar ook op kantoor.”

Benieuwd naar de andere aanwezigen van de Round Table, lees het hele verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven