Geen wegwerpbekers meer? Dit is de oplossing

Geen wegwerpbekers meer? Dit is de oplossing

Vanaf juli verdwijnen de gratis wegwerpbekers uit Nederland. De Radboud Universiteit heeft haar alternatieve, recyclebare optie al gevonden: de Billie Cup.

's Ochtends een bakje koffie, of het nou op kantoor of op campus is, vanaf juli mogen er geen wegwerpbekers gratis verstrekt worden. Maar wat als je geen beker bij je hebt? De Billie cup is volgens de Radboud Universiteit de oplossing.

Symbolische euro

Projectleider duurzaamheid van de Radboud Universiteit, Mo Tiel, klinkt dit scenario bekend in de oren. Ze heeft er zelfs een oplossing voor bedacht: de door haar zo geliefde Billie Cup. ‘Deze kun je aanschaffen bij verschillende koffiecorners op de campus, zoals in de Universiteitsbibliotheek, het Grotius en de Refter’, vertelt ze. Het idee is simpel. Je koopt bij de koffiecorner voor een symbolisch bedrag, namelijk één euro, een duurzame beker. Als de koffie op is, heb je twee opties: de beker bewaren voor hergebruik of inleveren en het statiegeld terug krijgen. Dit kan in de vorm van die ene symbolische euro of een speciale Billie Cup-munt. ‘Met het muntje kun je dan in het vervolg weer koffie halen. Deze is dus één euro waard’, aldus de projectleider.

180.000 bekers

De Billie Cup is in mei vorig jaar ingevoerd. De Radboud Universiteit schafte grofweg 20.000 duurzame bekers aan. Hoeveel er inmiddels precies zijn verkocht, weet de projectleider duurzaamheid niet. Wel heeft de invoering van de Billie Cup geleid tot een afname van grofweg 180.000 wegwerpbekers ten opzichte van het jaar daarvoor.

Lees meer over de Billie Cup op de Billie Cup website.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven