Onderzoek naar invloed van design op welzijn van ouderen

Onderzoek naar invloed van design op welzijn van ouderen

Tijdens de Stand Up van Smart WorkPlace op 10 mei gaf Ruben van der Plank van Tarkett een presentatie over onderzoeksresultaten naar de invloed van design op het welzijn van ouderen.

Inzicht in de problemen van het ouder worden, zowel met als zonder dementie, is van vitaal belang om ouderen te helpen zich prettig te voelen op hun oude dag. Tarkett heeft een onderzoek uitgevoerd naar de impact van design op het welzijn van ouderen. De resultaten van deze studie en de volledige whitepaper zijn te downloaden via deze link.

Evalueren van gebruikersbehoeften

Ouder worden brengt veel uitdagingen met zich mee die gevolgen hebben voor de bewoners van zorgcentra, in het bijzonder voor mensen met dementie. Ouder worden heeft invloed op het gezichtsvermogen, het gehoor en de mobiliteit. Het behoud van waardigheid en onafhankelijkheid, het waarborgen van de veiligheid en het vergroten van het vertrouwen, het stimuleren van cognitieve functies en het bevorderen van de hygiëne zijn belangrijke factoren voor zowel het welzijn van de bewoners, als van het personeel en de bezoekers. Om tot een prettige leef- en werkomgeving te komen, is het in kaartbrengen van de gebruikersbehoeften uiterst belangrijk.

Vormgeven aan de fysieke omgeving

Architecten en ontwerpers kunnen een interieur van een zorgcentrum ontwerpen dat voldoet aan de behoeften van bewoners en het personeel. Daarin dienen zij rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de locatie van het zorgcentrum en de interactie met de omringende gemeenschap waardoor bewoners zich thuis voelen, de mobiliteit in de ruimte of de rol van licht, kleur en contrast. Samen vormen deze elementen van zorgcentra een betere leefomgeving en meer onafhankelijkheid voor ouderen.

Het dagelijks leven verrijken

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor het personeel van zorgcentra is het vinden van een manier om het dagelijkse leven van de bewoners te verrijken. Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat bewoners zich prettig voelen in een ruimte. Dit zijn onder andere de inrichting van het gebouw, het meubilair en de decoratie. Bovendien mag de kracht van stimulering door sociale interactie en activiteiten niet worden onderschat, noch het belang van contact met de buitenwereld. Een goed begrip van hoe ouderen (bv. met dementie) de omgeving ervaren is van groots belang.


Om tot een dementievriendelijke ontwerp te komen, kunt u terugvallen op het Virtual Reality Empathy Platform (VR-EP) van Tarkett. Met deze VR-EP tool stellen zij u in staat digitaal te kijken door de ogen van iemand met dementie. Zo ervaart u de wereld zoals iemand met dementie dat ervaart. De tool toont het belang van het juist gebruiken van contrast, het effect van dementie op het waarnemen van kleur en de betekenis van het design voor het welzijn van ouderen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven