Automatisering in de voedingssector

Automatisering in de voedingssector

Eten op de werkplaats is een veelbesproken onderwerp. Van catering tot snackautomaat naast het koffieapparaat. Goed en gezond eten is een steeds belangrijker punt geworden voor een gezonde werkplek.

Volgens het team van Alberts is het tijd voor innovatie op dit vlak. Het begon allemaal met bestellen, teveel betalen en teleurgesteld worden door een smoothie in de VS. Mede-oprichters Glenn, Philippe en Stefan vonden de inspiratie om te stoppen met praten over de ontoegankelijkheid van gezonde voeding en er iets aan te gaan doen.

Automatisering

Net zoals onze traditionele maakbedrijven kampt ook de voedingsindustrie met een krapte op de arbeidsmarkt. Mensen vinden en opleiden voor het uitvoeren van bepaalde repetitieve taken is een constante uitdaging. Alberts produceert voedselmachines voor o.a. winkels, scholen en bedrijven. De machine bereidt smoothies of warme soepen met een druk op de knop door een aantal bevroren ingrediënten te malen, mixen en bereiden. De gebruiker kan zelfs een mobiele app gebruiken om aangepaste blends samen te stellen naar zijn smaak of dieetbehoeften. Op die manier kan iedere organisatie een gezonde en lekkere snack of maaltijd aanbieden op een kleine oppervlakte. De machine reinigt zichzelf ook om het onderhoud minimaal te houden.

Controle op afstand

Co-Creatie centrum Flanders Make ondersteunde verschillende stappen van de ontwikkeling. Eerst en vooral bij de ontwikkeling van de machine zelf, die uiteraard geconnecteerd moet zijn om bestellingen via de app te kunnen ontvangen, maar ook om van op afstand bepaalde controles te kunnen uitvoeren. Hiervoor maakt Alberts, op aanraden van Flanders Make, gebruik van EtherCat, een communicatieprotocol voor realtime gestuurde systemen. Maar ook voor de productieprocessen van de machines was Flanders Make betrokken voor het ergonomisch maken van de assemblage. Met name bij het assembleren van de crusher, die de bevroren bestanddelen fijnmaalt, waren een aantal handelingen niet ergonomisch voor de operator. In het lopende onderzoek neemt een cobot bepaalde taken in die assemblage over, door bijvoorbeeld zware onderdelen vast te houden terwijl de operator ze bevestigt. Alberts past in komende versies van de smoothiemachine ook bepaalde onderdelen aan om de productie en assemblage samen met robots/cobots te vergemakkelijken.

Benieuwd naar meer informatie over automatisering? Lees hier verder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven