WorkPlace Inside #17: Jim Teunizen

WorkPlace Inside #17: Jim Teunizen

Vakmanschap, familie en circulariteit. Jim Teunizen is 'Aanjager Circulaire Bouweconomie' bij Alba Concepts en vertelt in zijn editie van de WorkPlace Inside hoe zijn vader en familie hem geïnspireerd hebben.

"Ik hoop dat ik evenveel doorzettingsvermogen heb in het bereiken van mijn eigen doelen. Het realiseren van een volledig circulaire bouweconomie is mijn doel. Wat het ook moge zijn. En in een hoog tempo, zonder concessies"

Inspiratie

Na mijn studies aan de Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit van Tilburg ben ik bij Brink Groep gaan werken, een management- en adviesbureau in bouw en vastgoed. Binnen Brink ben ik altijd met het thema duurzaamheid bezig geweest gekoppeld aan projecten. In 2015 hebben Woud en ik de stap gemaakt om dit zelfstandig te gaan doen. Niet op het brede duurzaamheidsbegrip, maar op het nichethema circulariteit. Het zorgvuldig omgaan met materialen en grondstoffen, iets wat ik van huis uit met de paplepel ingegoten heb gekregen. Mijn vader heeft zijn hele leven in de bouw gewerkt als timmerman. Hij kan alles maken met zijn handen en dat vind ik gaaf om te zien, maar vooral ook van te leren. Hergebruiken van spullen en zorgvuldig en netjes ermee omgaan, is iets wat ook in mijn DNA is geprint. Deze normen en waarden gecombineerd met mijn wil om altijd het beste te doen, dragen bij aan waar ik nu sta. Niet alleen met Alba Concepts, maar ook op de padelbaan of in de keuken!

Geen concessies

Mijn vader heeft de Elfstedentocht een aantal keren geschaatst. Echt een enorme prestatie, waarbij ik zelf nooit live aanwezig ben geweest. In 1997 was ik de student aan het uithangen in Eindhoven en dacht ik, die tocht komt er wel weer. Daar heb ik enorm veel spijt van en ik zou graag de tijd terug willen spoelen om er toch bij te zijn geweest. Ik hoop dat ik evenveel doorzettingsvermogen heb in het bereiken van mijn eigen doelen. Het realiseren van een volledig circulaire bouweconomie is mijn doel. Wat het ook moge zijn. En in een hoog tempo, zonder concessies. Scheuren zal ik zeker tegenkomen, vallen hoort daar ook bij, maar de eindstreep ga ik binnen de gestelde tijd halen. Niet alleen met Alba, maar hopelijk ook op de Bonkevaart.

Vakmanschap

Zoals ik al aangaf, kom ik uit een aannemersfamilie en is ook mijn hele schoonfamilie werkzaam in de bouw. Zij maken de dingen die ik vooral bedenk. En dan is het dus ook heel nuttig om te vragen of iets wel of niet gaat werken. Bijvoorbeeld het toepassen van bepaalde biobased bouwmaterialen, de gevolgen van hergebruik, de manier van detailleren. Waarom is die kit en put toch altijd nodig? Of kan het ook anders. Die gesprekken met mijn pa, schoonpa en zwagers geven veel inzicht. En inspireert hen ook weer, want waarom metselen in de regen als je ook steenstrips kunt lijmen in een fabriek! Uiteraard bij de oude garde is het soms wel lastig om door te dringen, waarom wij in de bouw anders moeten gaan werken. Maar door het met elkaar te bespreken en de gevolgen voor het klimaat ook duidelijk te benoemen, begrijpen zij wel dat het anders moet.

Het aanschouwen van mijn pa en zijn vakmanschap en creativiteit geeft mij enorm veel nieuwe ideeën hoe wij op een andere manier in de bouw kunnen werken. En dan gaat het niet alleen om de uitvoering, maar ook het makkelijk beschikbaar krijgen van te hergebruiken bouwmaterialen, hoe dat mee te nemen in het ontwerp en dat ook binnen een aantrekkelijke businesscase. Om de daad nog meer bij het woord te voegen, ga ik binnenkort starten met het zelf maken van maatwerkmeubilair en een nieuwe voordeur. Het lijkt me namelijk tof om elke dag door mijn eigen werk heen te lopen! 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Jim  Teunizen

Jim Teunizen

Aanjager Circulaire Bouweconomie, Alba Concepts

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven