SWP Talks #44: Biophilic Design

SWP Talks #44: Biophilic Design

Biophilic design is een hot topic op de werkvloer, maar wat is het nou eigenlijk? Luister mee en ontdek de voordelen van een kantooromgeving die de connectie met de natuur omarmt.

In deze SWP Talks spreekt Wietse Walinga, Directeur van Smart Workplace, met Liselotte Flu, Concept Designer bij Interface en Hans Reineke, founder van Hollandse Nieuwe, over 'biophilic design'.

Design

Liselotte sprak al eerder over dit onderwerp op de Dutch Design Week. "Ik vond het heel leuk om op de Dutch Design Week te mogen spreken over Biophilic design, ik ben blij dat dat onderwerp nog steeds relevant is." Maar toch is een vraag die vaak terugkomt toch 'wat is Biophilic Design nou eigenlijk?' Hier geeft Liselotte dan ook graag antwoord op. De uitganspunten van Biophilic Design zijn eigenlijk in drie delen uit te zetten volgens Liselotte: "Je hebt de 'natuur in de ruimte', dat is de natuur die je kan ervaren met je zintuigen. De tweede categorie is 'natuurlijke voorstellingen', dit zijn natuurlijke materialen en organische vormen of zelfs plaatjes van de natuur of kleurgebruik. De laatste is dan de 'natuur van de ruimte', dit gaat breder in op hoe een ruimte 'is' wat zijn de vormen, hoe is het ontwikkeld en wat doet dat met de mensen die daar werken of leven?"

Onderdeel van de natuur

Hans Reineke legt zijn verbinding met de natuur uit: "Een ervaring die ik meerdere keren in mijn leven heb gehad was bijvoorbeeld toen ik in Nepal was. Daar liep ik door de bergen en daar waren op 4 duizend meter hoogte en je wordt omringd door bergen die wel 5 of 6 duizend meter hoog zijn. Daar zaten we 's avonds in een warme waterbron, uitkijkend op die sneeuwtoppen. Dan voel je je plots onderdeel van een groter geheel, echt onderdeel van de natuur. Je realiseert je dat je als mens ook echt deel van de natuur bent."

Deze verbinding met de natuur is volgens Hans heel erg belangrijk. "We kijken dan vaak naar duurzaamheid of biophilic design als iets wat buiten ons staat, maar het zit echt in ons. Ieder mens wil onderdeel zijn van de natuur waar ze in leven."

Luister het volledige gesprek in deze SWP Talks. Bekijk de hele aflevering op YouTube! Of luister op Spotify!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven