“Workplace manager van nu dient mensgericht te zijn”

“Workplace manager van nu dient mensgericht te zijn”

Inzicht in de wensen en het gedrag van werknemers wordt steeds belangrijker voor workplace managers. Alleen zo kunnen slimme, gezonde en circulaire werkomgevingen ontworpen worden.

Jan Gerard Hoendervanger, Theo van der Voordt en Jaap Wijnja publiceerden een artikel in de allereerste editie van Smart Workplace Magazine, dat op 12 december 2017 verscheen. De drie auteurs hebben het artikel geschreven naar aanleiding van hun boek ‘Huisvestingsmanagement: van strategie tot exploitatie’. 

Verschuivingen

Ze constateren dat de afgelopen decennia de arbeidsmarkt is verschoven naar meer kenniswerkers en dienstverleners. Dat heeft gevolgen voor de fysieke werkomgeving, waarbij de nadruk is komen te liggen op het werven, binden, opleiden, motiveren en faciliteren van medewerkers. Maar ook zijn er flinke veranderingen gaande in het organiseren van het eigen werk, moderne samenwerkingsvormen (zoals agile en scrum) en het kunnen omgaan met nieuwe tools (zoals software voor video conferencing).

Psychologische kennis nodig

Door deze ontwikkelingen wordt het belangrijker om inzicht te hebben in de te huisvesten populatie, hun gedragspatronen, persoonskenmerken, functiekenmerken, gezondheidstoestand, voorkeuren en kernwaarden, stellen de drie auteurs. De facility manager van nu, die door de drie auteurs workplace manager wordt genoemd, heeft meer psychologische kennis nodig. Daarnaast vragen workplace analytics en data, die worden verzameld binnen smart buildings, om sterkere vaardigheden op het gebied van ICT en data-analyse. Op die manier kan moderne technologie de workplace manager helpen om meer inzicht te krijgen in gedragspatronen en behoeften van gebruikers.

Extra trede in Joroffs trap

Ze pleiten voor een zesde trede in de bekende trap van Joroff, die een aantal ontwikkelingsfasen in corporate real estate management schetst. Psychologisch is volgens Hoendervanger, Van der Voordt en Wijnja een logische toevoeging aan Joroffs trap.

Lees het gehele artikel in ons magazine Smart Workplace #1.

Bron: Smart Workplace Magazine

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven