‘Sound of silence’

‘Sound of silence’

Wat heeft de schoonheid van de aarde te maken met de schoonheid van songs van Floor Jansen? Bert van Renselaar van Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings legt het uit in onderstaande blog.

De afgelopen weken zie ik veel verbazing over iets wat voor veel mensen al lang helder is. Dat de prestaties van Floor Jansen in het programma ‘Beste zangers’ opvalt komt namelijk niet uit de lucht vallen. Floor Jansen is al jaren de bestverkopende Nederlandse zangeres. Met de band Nightwish weet ze wereldwijd stadions vol te krijgen, ook in Nederland. Toch is ze zelden op de radio te horen of op tv te zien (tot nu toe). Blijkbaar is wat wij te zien en te horen krijgen geen afspiegeling van wat er onder ons allemaal leeft …

Zo zou het wel eens met meer zaken kunnen werken. Als het gaat om de belangrijkste uitdaging die jij en ik ooit mee zullen maken bijvoorbeeld: hoe voorkomen we catastrofale klimaatverandering. Wat we vaak horen zijn de sceptici die het hebben over de enorme kosten, de druppel op de gloeiende plaat en wat er aan de andere kant van de wereld wel niet uitgestoten wordt. Beter doen we niets en kiezen we voor onze economische groei.

Wat we zelden horen is het grote aantal mensen dat zich ook zorgen maakt over klimaatverandering en die graag willen dat de overheid hier meer aan doet. Mensen die zich niet laten zien op de klimaatstaking omdat ze niet weg kunnen van hun baan of hun kinderen maar die zich wel zorgen maken over de toekomst. De grote groep die zich niet laat horen maar wel degelijk iets aan het probleem wil doen. De mensen die weten wat de effecten zijn van onze huidige koers maar zich onmachtig voelen om er iets aan te doen. Zij maken het geluid van de stilte.

Dit geluid moet anders klinken om gehoord te worden. Ondanks dat we al tientallen jaren weten dat we onze CO2-uitstoot naar beneden moeten brengen blijft deze op dit moment alleen maar stijgen. Het is tijd dat we onze stemmen laten gelden in dit zo enorm belangrijke probleem. Ieder op onze eigen plek en onze eigen manier, maar laten we onze stemmen in ieder geval laten gelden.

Bijvoorbeeld door mee te doen aan de klimaatstaking zoals veel mensen nu doen, door dagelijks te werken aan het reduceren van de energievraag in gebouwen zoals ik doe, of door de schoonheid en kwetsbaarheid te bezingen van onze aarde zoals de eerder genoemde Floor Jansen doet in dit prachtige lied. Laten we het vaker hebben over de schoonheid van de aarde waar we voor mogen zorgen.

Alive, aware, in awe

Before the grandeur of it all

Our floating pale blue ark

Of endless forms most beautiful

Al deze stemmen inspireren mij steeds weer om verder te werken aan het verduurzamen van onze omgeving. Maar alleen omdat ze te horen zijn dus laat van je horen!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Stefan  Maatman

Stefan Maatman

Manager Operations, CFP Green Buildings

»

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven