FMN Marktonderzoek 2023

FMN Marktonderzoek 2023

De tiende editie van het Nederlandse Facility & Workplace Management marktonderzoek in samenwerking tussen branchevereniging Facility Management Nederland en SWP-partner TwynstraGudde.

Groei

De omvang van de facility & workplace markt herstelt zich in 2022. Met een groei van 4,2% vergeleken met 2021 is de marktomvang weer terug op het niveau van 2019. In de markt gaat maar liefst 67 miljard euro om. De verschillen per facilitaire deelmarkt zijn echter groot. Ook een andere groei, namelijk de professionalisering van het vakgebied is zichtbaar. Het onderzoekt zoomt in op hoe ontwikkelingen binnen facilitaire organisaties zich in de afgelopen vijftien jaar hebben gevormd, welke organisatievormen gehanteerd worden én welke trends en ontwikkelingen in 2023 actueel zijn.

Trends en ontwikkelingen

De facility & workplace branche krijgt een steeds belangrijkere positie in organisaties. Vooral op strategisch vlak. In dit marktonderzoek komen deze belangrijkste
trends en ontwikkelingen naar voren: duurzaamheid, toekomstbestendigheid en wendbaarheid.

Duurzaamheid
Dit thema is door de jaren heen belangrijk gebleken voor facilitaire professionals. In 2023 kiest maar liefst 72% dit thema. Als het gaat om duurzaamheidsinitiatieven in de eigen organisatie wordt het reduceren van energieverbruik het meest genoemd.

Toekomstbestendige werkomgeving:
Facilitaire organisaties willen met een toekomstgerichte visie op de werkomgeving met name beter aansluiten op de manier van werken in de organisatie, aantrekkelijk zijn voor (nieuw) personeel en mee kunnen bewegen met veranderingen in de toekomst.

Wendbaarheid
Om ambities rondom duurzaamheid en de toekomstbestendige werkplekomgeving te realiseren is behoefte aan flexibiliteit. Het thema wendbaarheid is een nieuw en opvallend aspect dat terugkomt in de resultaten van het laatste onderzoek. Veranderingen in de interne en externe omgeving vragen om meer wendbaarheid van de facility & workplace organisatie.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Klik dan hier om het volledige verslag te downloaden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven