Van sensor tot inzicht – deel 5

Van sensor tot inzicht – deel 5

In het vijfde deel van deze blogserie bespreekt Smart WorkPlace partner Spacewell hoe u een energie-intelligente strategie kunt implementeren met IoT.

Het IoT (Internet of Things) verandert de manier waarop we onze gebouwen beheren. Nu we steeds meer hybride beginnen te werken, komt het meer van pas dan ooit.

Maar het IoT is niet alleen nuttig voor het optimaliseren van de bezettingsgraad in gebouwen, de veiligheid of het binnenklimaat, het draagt ook bij tot een betere energie-efficiëntie en ecologische impact. Dit is waar het energie-intelligente management in het spel komt dankzij het energie-IoT.

De energie-uitdaging in de nieuwe hybride werkomgeving

Energiebesparing in gebouwen is nu meer dan ooit noodzakelijk, vooral in het licht van het hybride werkmodel, dat bedrijven in het postcovidtijdperk geleidelijk aan invoeren. Tijdens de pandemie raakten veel medewerkers gewend aan thuiswerken en ontdekten ze enkele van de voordelen die hieraan vastzitten. Heel wat kantoormedewerkers geven er dan ook vandaag de voorkeur aan een combinatie van telewerk en face-to-facewerk.

Vandaar dat onze gebouwen zich steeds meer tot hybride werkplekken transformeren, waar de bezettingsgraad en -duur sterk fluctueren.

Dat stelt energie- en facility managers voor een nieuwe uitdaging: gebouwen energie-efficiënt maken in het tijdperk van hybride werken.

Gebouwen hebben nu bijvoorbeeld in hun energieverbruik geen vaste perioden, of hun piekverbruik valt niet altijd op hetzelfde moment. Het gevolg hiervan is dat veel gebouwen in grote delen van hun ruimte onnodig energie blijven verbruiken, terwijl er geen of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen in vergelijking met de gebruikstendensen van voor de coronapandemie.

In dit nieuwe hybride werkmodel kan de uitdaging van het energiebeheer in gebouwen echter worden opgelost dankzij de implementatie van IoT. Het maakt van uw gebouwen bovendien slimme en duurzame gebouwen, zodat u meer op uw energiekosten kunt besparen dan ooit.

Welke impact heeft het IoT op het energiebeheer van uw gebouwen?

Het internet der dingen (IoT) is een netwerk van fysieke objecten (“dingen”), voorzien van sensoren, geavanceerde software en andere technologieën, dat communicatie met andere systemen via het internet mogelijk maakt. Kortom, het is een slim netwerk dat de “gegevens van dingen” met elkaar verbindt en uitwisselt via het internet.

Stelt u zich eens voor dat uw gebouwen duurzaam en energie-efficiënt kunnen worden gemaakt, met behulp van het energie-IoT.

Maar eerst: wat verstaan we onder energie-IoT?

We spreken van energie-IoT in het geval van het energiebeheer van gebouwen. Het gaat om sensoren, software en geavanceerde technologieën die de energiegegevens van uw gebouwen met elkaar verbinden en uitwisselen.

Laten we een hypothetisch scenario opstellen om het energie-IoT duidelijker te illustreren. Stel dat u eigenaar bent van een gebouw met 10 verdiepingen, en de elektriciteitsrekeningen tonen geen verschil zelfs na de implementatie van het hybride werkmodel. Het gebouw heeft minder gebruikers per dag dan vóór COVID-19, maar de verbruikte energie is onveranderd gebleven.

Met uw verlichtingssysteem aangesloten op het IoT en uw monitoringsysteem voor ruimtebezetting zult u merken dat er periodes zijn met minder gebruikers, en dat sommige ruimtes niet meer worden benut. Zo beschikt u over al de informatie die u nodig hebt om het in- en uitschakelen van uw LED-verlichting in te plannen.

Tegelijkertijd detecteert uw slimme metersysteem, dat verbonden is met uw EMS (Energy Management System), verbruikspieken die er vroeger niet waren. Deze pieken hebben tot een hoger energieverbruik geleid waardoor uw elektriciteitsfactuur de hoogte inschoot. U hebt dan ook meteen een anomalie in uw voorraad van kantoorbenodigdheden opgespoord!

En die kunt u op tijd corrigeren, zodat onnodig energieverbruik wordt vermeden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van energie-IoT use cases. Binnen een gebouw kunnen er nog een reeks andere installatiefuncties worden aangesloten en geautomatiseerd om de energieprestaties te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en de kosten steeds meer terug te dringen.

Hoe uw energie-intelligente strategie implementeren dankzij IoT

Wanneer u in uw gebouw energie-IoT-technologieën implementeert, zoals slimme meters of gestuurde verlichtings-, verwarmings-, ventilatie- en koelings- (ofwel HVAC-) systemen, EMS en andere technologieën, zal het u in staat stellen om een energie-intelligente managementstrategie uit te voeren.

Het DEXMA-platform van Spacewell is een voorbeeld van energy-IoT in actie. Dit geavanceerde energiebeheerplatform helpt energiemanagers om een complete intelligente energiestrategie te implementeren in al hun gebouwen, door een groot aantal werkzaamheden te automatiseren.

Het DEXMA-platform is ontworpen voor dit soort geavanceerd energiebeheer, met functies die op drie hoofdpijlers zijn gebaseerd:

1 – DEXMA Detect

Dit is een belangrijke eerste stap in de succesvolle implementatie van de energie-intelligente strategie en dient tegelijkertijd als basis voor de volgende 2 stappen. We bevelen het ten zeerste aan, zelfs als niet alle bedrijven er evenveel behoefte aan hebben.

Het gaat om de identificatie van de belangrijkste energiebesparingsmogelijkheden van elk gebouw in het portfolio. Dankzij de toepassing van artificiële intelligentie, zal DEXMA Detect uw gebouwen in kaart brengen en classificeren volgens hun besparingspotentieel. Dit zal u helpen om energie-efficiëntie projecten te lanceren in de meest relevante gebouwen.

2 – DEXMA Analyse

Deze tweede pijler is de meest robuuste. Hiermee kunt u de energiegegevens van uw sensoren ophalen, met welk protocol of welke hardware u ook werkt, en ze in real time monitoren. Dankzij deze functie kunnen uw energiemanagers het meest arbeidsintensieve deel van de energie-intelligente strategie uitvoeren.

Bovendien biedt deze oplossing tal van hulpmiddelen om onder meer geavanceerde verbruiksanalyses uit te voeren, metingen en besparingen te controleren of gepersonaliseerde dashboards te creëren.

3 – DEXMA Optimise

En ten slotte zal deze derde pijler én tool, namelijk DEXMA Optimise, energieprofessionals helpen om de processen voor gegevensanalyse 24/7 te automatiseren, en zo tijd en kosten te besparen.

Hoe werkt het? Dankzij het energie-IoT en de AI-technologie berekent DEXMA Optimise hoeveel energie uw gebouwen of faciliteiten zouden moeten verbruiken in vergelijking met hun huidige verbruik. Als de tool afwijkingen in de resultaten ontdekt, creëert hij taken en aanbevelingen op basis van de verzamelde informatie.

Deel 1 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Deel 2 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Deel 3 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Deel 4 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven