Bas van der Doelen

Bas van der Doelen

Experts SWP.

Functie:Ergonoom
Organisatie:Flokk
Telefoon:06 2505 1440

E-mailadres:
Website:

Bas van der Doelen is Europees geregisteerd ergonoom (Eur.Erg.). Met een achtergrond in gezondheidswetenschappen heeft hij zich gespecialiseerd in human factors met een brede kennis van de menselijke factor in werksituaties en bij interactie met producten. Sinds 2007 is hij met name actief in de wereld van kantoorergonomie. Bas werkt voor Flokk, één van de grootste producenten van hoogwaardig kantoor meubilair in Europa met een groeiend aantal merken onder de paraplu.

In 2012 was Bas co-auteur van een veel geciteerd artikel over de toekomst van Human Factors/Ergonomie: Dul J. et al (2012): A strategy for human factors/ergonomics: developing the discipline and profession, Ergonomics, 55:4, 377-395.

Bij Flokk was Bas nauw betrokken bij het ontwerpen en het testen van een slimme stoel: de eerste stoel op de markt die zitgedrag van de gebruiker kon meten en daarover feedback kon geven. Inmiddels is binnen Flokk het portfolio uitgebreid van eindgebruikers van stoelen naar andere gebruikers van zitdata, bijvoorbeeld facility managers. Het is de bedoeling om meer producten van Flokk op te nemen in the internet of things.

Er zijn veel ideeën en krachten rondom de toekomstige werkomgeving en het is lastig te zeggen wat er echt verandert. Enerzijds is er een claim dat alles flexibel wordt en dat mensen gemakkelijk plaats en tijd onafhankelijk werken. Anderzijds geeft het weinige gedegen onderzoek op dit terrein een wat genuanceerder beeld: niet iedereen past zich namelijk gemakkelijk aan nieuwe werkomgevingen of werkwijzen aan, en daarbij is ook de diversiteit groot en niet alleen op basis van leeftijd of geslacht.

Als ergonoom is Bas vooral geïnteresseerd in (eind)gebruikers van werkomgevingen inclusief de middelen die noodzakelijk zijn. Kennis van taken en activiteiten is noodzakelijk. Wat doet men precies en waarom? En hoe toegankelijk is het werk voor mensen? Deze interesse en bijkomende vragen zijn de drijfveren van Bas.

Naar het overzicht

Terug naar boven