Het belang van gezond eten en drinken in de werkomgeving

Het belang van gezond eten en drinken in de werkomgeving

Welke rol kan gezond eten en drinken spelen bij het optimaliseren van de energie en de gezondheid van de gebouwgebruiker? Dat leggen Marjanne Bulk van Vital Water en Xander Meijer van The Farm Kitchen uit in SWP 10.

Ze doen dit aan de hand van het Pharos-gebouw in Hoofddorp, een negentien verdiepingen tellende kantoortoren, waar een gezonde en inspirerende werkomgeving centraal staat. Xander legt uit waarom het gezond eten en drinken belangrijk is in een tijd waarin het normaal is dat mensen meerdere dagen thuis werken: “Als je medewerkers dan samenkomen op kantoor, wil je hen extra aandacht geven en iets bijzonders aanbieden. Hoe mooi is het dan dat ze kunnen genieten van een heerlijke lunch of maaltijd en dat ze zich daardoor ook vrolijker, fitter en vitaler voelen?” Marjanne vult aan: “Gezond water drinken gedurende de dag, draagt daar absoluut aan bij. Het zorgt voor een betere opname van de voedingstoffen en betere afvoer van de afvalstoffen. Zo krijgen de medewerkers direct meer energie. En dat is precies het doel van de werkomgeving in het Pharos-gebouw.”

Een werkomgeving die energie geeft

Vanuit stichting de nieuwe draai heeft Xander Meijer in 2018 op verzoek van Cairn Real Estate het concept Light house for healthy working neergezet voor de renovatie van het Pharos-gebouw. Daarbij heeft hij meer dan twintig innovatieve partijen samengebracht om een kantooromgeving te creëren die energie geeft aan de medewerkers. Dat heeft geleid tot een werkomgeving met onder meer Alpenfrisse lucht, een bloementuin op de gevel, gevels die licht opwekken en energie geven, tappunten met Kangen water van Vital Water en het unieke voedselconcept The Farm Kitchen. “Wij ontdekten tijdens het ontwikkelingstraject dat het grote verbindingselement van een gebouw niet in de materialen of de ruimte zit, maar vooral in het programma dat daarna komt. Samen intens genieten van eten en drinken vormt de absolute basis. Het geeft medewerkers energie, zorgt voor gezelligheid en verbindt”, aldus Xander.

Gezond drinkwater

De meeste mensen weten dat ze 1,5 tot 2 liter moeten drinken per dag. Wat veel mensen niet weten is dat dit puur over water gaat en niet over koffie, thee of frisdrank. Water is namelijk dé manier om je lichaam te hydrateren. Onvoldoende hydratatie leidt tot concentratieverlies, vermoeidheid, hoofdpijn en spierkrampen. Klachten die je zeker op de werkvloer wilt voorkomen. Marjanne: “Kangen water is gezonder dan kraan- of flessenwater. Door het drinken van Kangen water voelen de meeste werknemers zich vitaler. Ze beschikken over meer energie, zijn scherper en slapen beter waardoor het ziekteverzuim kan verminderen. Kangen water is kraanwater dat door filtratie en ionisatie is omgezet in zacht smakend drinkwater met de juiste eigenschappen voor het lichaam. Het water zorgt voor superieure hydratatie, ontzuurt het lichaam en is rijk aan antioxidanten. De combinatie van die voordelen ondersteunt het zelfherstellend vermogen van je lichaam.”

Vital Water

Vital Water is distributeur van apparaten die kraanwater omzetten in Kangen water. De apparaten zijn afkomstig uit Japan en hebben een medische certificering. In het Pharos-gebouw zijn verschillende vrijstaande watertappunten gemaakt voor de gebouwgebruikers, fraai verwerkt in een bambookast. “De apparaten zijn echter ook eenvoudig aan te sluiten op een kraan in een keuken of pantry”, aldus Marjanne. “Het mooie is dat het apparaat naast drinkwater nog andere soorten water produceert. Zo zorgt het ook voor water om mee te ontvetten en te desinfecteren, ideaal voor de schoonmaak van de werkvloer.”

Eten volgens het ritme van de natuur

The Farm Kitchen neemt mensen met haar inspirerende voedselaanbod mee op reis in een smaakbeleving. Xander: “The Farm Kitchen werkt intensief samen met lokale boeren die gepassioneerd zorgen voor een gezonde bodem zodat hun gewassen rijk van smaak zijn en vol voedingswaarden zijn. Ons voedselsysteem neemt zerowaste als uitgangspunt doordat wij alles afnemen wat de lokale boer oogst. Onder leiding van medeoprichter, ondernemer en sterrengroentechef-kok Jonathan Karpathios, bedenkt ons creatieve team dan hoe en wanneer we alle groentes en gewassen gebruiken. Dat betekent eten wat moeder natuur voor ons bedacht en daardoor een natuurlijke band met het voedsel. En als je weet dat jouw eten afkomstig is van producenten uit de omgeving zorgt dat voor een extra verbinding.”

Lees het complete interview in Smart WorkPlace Magazine nummer 10 (pagina 54-57). U vindt de digitale versie van de tiende editie in de Kennisbank. Daar vindt u ook de eerste negen edities en de acht e-zines die Smart WorkPlace publiceerde. Wilt u de tiende editie liever in print? Bestel dan hier.

Foto: Patrick Post.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

 • Maak kennis met The Food Office

  Maak kennis met The Food Office

  dinsdag 16 mei

  The Food Office en Smart WorkPlace werken samen aan een jaarlijks onderzoek over catering in de werkomgeving. Maar wie is ...

  Verder lezen

 • Het Leren Van Nu

  Het Leren Van Nu

  dinsdag 2 mei

  Het onderwijs maakt een ongekende transformatie door. Bij die transormatie hoort een dynamische omgeving, in dit inspiratie ...

  Verder lezen

Terug naar boven