De zeven handigste leasefiets tips

De zeven handigste leasefiets tips

De leasefiets wordt steeds populairder. Hoog tijd daarom voor Smart WorkPlace partner Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) om een aantal tips op een rijtje te zetten.

De belangrijkste wijziging voor de leasefiets was de invoering van 7% bijtelling voor de leasefiets. Bij een leaseauto wordt de bijtelling berekend over de fiscale waarde. Bij de leasefiets is het net iets anders. De 7% bijtelling van een leasefiets wordt berekend over de consumentenadviesprijs

1 Consumentenadviesprijs

De consumentenadviesprijs is de prijs die in de prijslijst staat. Over eventueel bijkomende accessoires betaal je geen bijtelling. Maar mocht je een korting weten te realiseren ten opzichte van de consumentenadviesprijs, dan verlaag je daarmee niet het bijtellingsbedrag van je leasefiets. Je verlaagt daarmee alleen de leaseprijs.

2 Welk type leasefiets?

Als je voor een leasefiets kiest, dan kun je elke fiets kiezen die je maar wilt. Van een ‘gewone’ fiets, een elektrische fiets tot aan Speed Pedelec (ook wel Spedelec genoemd). De Spedelec is in basis een krachtige elektrische fiets. Hiermee kun je met een maximale trapondersteuning tot wel 45 km/h rijden. Qua regelgeving komt een Spedelec overeen met een bromfiets. Om op een Spedelec te rijden moet je wel minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs bezitten. Ook het dragen van een goedgekeurde Speed-Pedelec helm is verplicht. Maar dit mag ook een bromfietshelm zijn. Verder rijdt een Spedelec op het fiets/bromfietspad. Niet op het fietspad.

Uiteraard zijn elektrische fietsen en Spedelecs duurder dan gewone fietsen. Als je van de leasefietsmogelijkheid gebruik wilt maken, dan zit er geen limiet aan de prijs van de fiets. Je mag kiezen wat je wilt, maar uiteraard geldt, hoe duurder de fiets, des te meer bijtelling ga je betalen.

3 Geen kilometerlimiet

Waar je bij een leaseauto een privélimiet hebt van 500 km om geen bijtelling te hoeven betalen, geldt dat niet voor de leasefiets. De leasefiets wordt door je werkgever ter beschikking gesteld en daarbij gaat de Belastingdienst er vanuit dat hij ook voor privédoeleinde gebruikt kan worden. Of de fiets daadwerkelijk voor privédoeleinden gebruikt wordt, maakt voor de bijtelling niet uit.

4 Brutoloon in ruil voor lagere leaseprijs voor je leasefiets

Indien je werkgever opkijkt tegen de leasekosten van een leasefiets, dan kun je aanbieden om een gedeelte van je brutoloon tijdelijk in te leveren om zo een lager leasebedrag te realiseren. Let er dan wel op dat je duidelijk vastlegt wat de gevolgen zijn voor je inkomen én belastingafdracht. Maar let óók op wat er vastgelegd wordt mocht je eventueel uit dienst gaan. Als je dit goed vastlegt, dan heeft een tijdelijke verlaging van je brutoloon geen invloed op de hoogte van je vakantiegeld, je pensioen en eventuele bonussen of een dertiende maand.

5 Kilometervergoeding naast je leasefiets

Naast een leasefiets van de zaak, kun je als werknemer nog steeds een kilometervergoeding krijgen. Deze onbelaste € 0,19 per kilometer krijg je alleen voor zakelijke ritten waarbij de leasefiets niet gebruikt wordt. Bij het gebruik van de leasefiets voor je zakelijke kilometers vervalt de kilometervergoeding.

6 Is € 0,19 per kilometer niet goedkoper dan een leasefiets?

Een leasefiets is aantrekkelijk. Je rijdt een nieuwe fiets waarbij ook alle kosten in de leaseprijs verrekend zijn. Denk daarbij aan het onderhoud en de verzekeringskosten, maar ook de afschrijving. Maar de kilometers die je met je leasefiets maakt, daarover ontvang je niet meer je € 0,19 per kilometer. Aan het einde van het fietsleasecontract is de leasemaatschappij nog steeds de eigenaar van de fiets en dien je de fiets in te leveren.

Het kan daarom in sommige gevallen financieel aantrekkelijker zijn om niet voor een leasefiets te gaan, maar om € 0,19 per kilometer te declareren met je eigen fiets. Deze berekening is voor iedereen anders en daarom dien je hem zelf te maken.

7 VZR leasefiets-tip

Fiscalist Autobelastingen, Heleen Elbert, van de VZR, geeft je nog als tip mee: dat de Belastingdienst bij een leasefiets er vanuit gaat dat leasefiets ter beschikking staat en gebruikt mag worden voor woon-werkverkeer.

Je kunt een leasefiets aan je werknemer geven met een ‘verbod op woon-werkverkeer’. Dan dient de Belastingdienst eerst aannemelijk te maken dat de leasefiets ter beschikking gesteld is alvorens de bijtelling geheven mag worden. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven