TRIBOO nieuwe partner Smart WorkPlace

TRIBOO nieuwe partner Smart WorkPlace

Een verantwoordelijke supplychain opzetten. Dat is de missie van TRIBOO, de nieuwe partner van Smart WorkPlace. Directeur Marc van der Heijden licht toe.

Welke ontwikkelingen ziet TRIBOO voor de werkomgeving van de toekomst?

 “Enkele jaren geleden ontdekte ik dat er een enorme verspilling is van bestaand materiaal in de markt van kantoorinrichting. Jarenlang zijn kantoren door de meubelindustrie ingericht met een gebrek aan verantwoordelijkheid en visie.  Zonder dat klanten precies wisten wat ze kochten, werden ongezonde en laagwaardige goedkope producten aangevoerd vanuit landen aan de andere kant van de wereld. Om vervolgens neergezet te worden in op papier duurzame gebouwen en kantoren. Het kantoor werd een opslagplaats van giftige materialen en waardeloze meubelen, waarbij CO2-uitstoot geen rol speelde. Aan het einde van de economische levensduur verdwijnt de inrichting in de tweedehands markt, wordt het verscheept naar derdewereldlanden of wordt het na in containers te zijn gegooid als afval verwerkt en beland het in de verbrandingsoven of op een stortplaats waar we het begraven in de aarde. In mijn ogen ben je dan als MENS de weg kwijtgeraakt en begrijp je niet meer waar het leven echt over gaat! Dat bracht mij tot het plan om TRIBOO op te richten. Een verantwoordelijke supplychain die ‘waardeloze’ afvalstromen van kunststof en natuurlijke vezels via upcycling technieken verandert in ‘waardevolle’ circulaire kantoorinrichting.”

Welke rol ziet TRIBOO daarin voor zichzelf?

 “Wij ontwerpen, produceren en leveren circulaire producten. Richten gezonde en verantwoorde projecten in. Ontwikkelen innovatieve producten en spraakmakende concepten met een eigen identiteit en duurzaam verhaal. Door onze technologische innovaties en productiemethoden reduceren wij CO2-emissie, brengen gezonde en herbruikbare materialen in een gesloten grondstoffenkringloop en zorgen ervoor dat we geen grondstoffen verspillen en afval creëren.

TRIBOO functioneert als een bank die haar waardevolle grondstoffen in de vorm van meubilair tijdelijk uitleent aan organisaties. Als de klant door veranderingen in organisatie of markt anders moet gaan functioneren en hierbij ander meubilair nodig heeft om dit te faciliteren krijgt TRIBOO het meubilair terug. Voor de nieuwe vraag ontwikkelen en produceren wij dan vanuit dezelfde grondstof weer andere circulaire meubelen. Zo kan een bureaublad veranderen in een keuken, wand, bloembak of opnieuw in een bureaublad. Met een design wat gebaseerd is op de identiteit van de organisatie. Onze klanten zien kwaliteitsmeubelen en wij zien kilo’s grondstoffen. Samen zorgen we voor onze waardevolle materialen en nemen verantwoordelijkheid voor onze producten. We slaan ze op in gezonde kantooromgevingen zonder dat we hiervoor opslagkosten hoeven te rekenen. En aan het einde van de gebruiksduur ontvangt de klant van TRIBOO de grondstofwaarde in euro’s retour! Hoe leuk is dat!”

Waarom is een platform als Smart WorkPlace voor TRIBOO een belangrijke factor om in te participeren?

“Smart WorkPlace is het kennisplatform bij uitstek om onze boodschap verder te brengen. Naast het brengen van kennis doet Smart WorkPlace ook aan bewustwording. Daar zit wat mij betreft de crux. Want het gaat niet alleen om het weten van wat er gebeurt, belangrijker is dat mensen zich bewust zijn waarom iets gedaan moet worden. We verbranden en verspillen onze grondstoffen en maken op die manier onze eigen toekomst en die van onze kinderen kapot. Er wordt de laatste jaren intensief over dit onderwerp gepraat, de echte pioniers echter zijn wij niet maar de mensen die dit 30 jaar geleden al probeerden onder de aandacht te brengen. Wij zijn echter wel de generatie die het moet gaan DOEN. Niet meer door te praten, maar op industriële schaal het anders gaan DOEN dan alle voorgaande generaties. Anders heeft het totaal geen zin en krijgen wij en onze kinderen te maken met een vijandige omgeving met veel verdriet. En dit is iets wat in mijn wereld NIET gaat gebeuren. Als ieder individu zijn verantwoordelijkheid neemt en we doen dat met miljoenen tegelijk kunnen we een door de media gebracht als bijna onoplosbaar probleem eenvoudig het hoofd bieden. Een platform als Smart WorkPlace snapt deze ontwikkelingen, brengt nieuws, maar organiseert ook momenten van discussie en reflectie. En dat hebben we met elkaar wel nodig op weg naar een andere manier van omgaan met elkaar, met de dieren, met onze omgeving en met onze grondstoffen.”

Op de foto: Marc van der Heijden (rechts) en Martijn Vinke van TRIBOO.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven